6

Bezoekers Veluwe mogelijk geweerd door neergang vogelstand

Het gaat zo slecht met bepaalde vogels op de Veluwe dat grote delen van het natuurpark mogelijk moeten worden afgesloten. Dit zegt gedeputeerde in Gelderland Bea Schouten. Van twee bedreigde soorten, de tapuit en de duinpieper, is geen broedpaar meer aangetroffen. Ook de boomleeuwerik, wespendief, draaihals en zwarte specht dalen hard in aantallen. Zo hard dat ingrijpen noodzakelijk is.

Schouten kreeg veel kritiek nadat ze mountainbikers de schuld in de schoenen schoof. Tijdens het broedseizoen hebben vogels behoefte aan rust. Die krijgen ze niet, stelt ze. “Vooral mountainbikers vormen een gevaar voor de Veluwse natuur. Dat komt doordat zij vaak hun eigen paden creëren. Met hun fiets schieten ze het bos in, zonder acht te slaan op de gevolgen voor de omgeving,” zei Schouten tegen Omroep Gelderland.

De lokale CDA-fractie in Nunspeet is het hier niet mee eens: “Er zijn zeker ook asociale mountainbikers die zich nergens wat van aantrekken. Uit eigen ervaring en waarneming is dat slechts een enkeling. Daar dus een heel groep enthousiaste en natuur liefhebbende fietsers onder te gaan scharen is zwaar overdreven.”

Cc-foto: Marco Derksen

Geef een reactie

Laatste reacties (6)