Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bezorgde burgers Beverwaard ontdekken dat vluchtelingen geen gevaar vormen

  •  
01-04-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
Aboutaleb bij bewonersbijeenkomst over komst tijdelijk azc

© 2015-10-15 20:00:04 ROTTERDAM - Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam praat met Rotterdammers tijdens een bewonersbijeenkomst in IJsselmonde over de komst van een tijdelijk asielzoekersc

Anderhalf jaar geleden barstte in de Rotterdamse wijk Beverwaard een hevig protest los toen bekend werd dat de gemeente er vluchtelingen wilde opvangen. Een informatiebijeenkomst liep uit op rellen, de ME moest ingezet worden. Leefbaar Rotterdam riep de bewoners op te protesteren tegen het gemeentelijk besluit , ondanks dat de partij zelf in het college zit. Bezorgde burgers uitten hun ongenoegen over de plannen. Ze vreesden de komst van de vluchtelingen om tal van redenen van terrorisme en criminaliteit tot de verspreiding van ziektes.
Uiteindelijk arriveerden vorig jaar augustus de vluchtelingen. Een half jaar later toog verslaggever Lucette Mascini voor NRC naar de wijk om te zien wat er uit is gekomen van de zorgen en onheilsvoorspellingen. Helemaal niets, zo blijkt.
"Inmiddels draait het centrum zes maanden, en niets van de angst van toen is vooralsnog bewaarheid. Slechts elf incidenten waarbij de politie ingeschakeld moest worden zijn er geweest, zegt locatiemanager Ali Honar. Een aantal daarvan werd veroorzaakt door Beverwaarders zelf. Ze bekladden het azc met graffiti."
De bezorgde burgers, destijds opgestookt door het #kominverzet van Wilders in combinatie met fake news over vluchtelingen, zijn gekalmeerd.
"In de straten dichtbij de Edo Bergsmaweg waaraan het azc ligt zijn de buren ook rustiger geworden. Rakri (54) liep mee in de protestmars tegen de komst van het azc, maar zegt nu dat ze nooit last heeft van de vluchtelingen die er wonen. „Het is me heel erg meegevallen.”"
In oktober 2015 besteedde Pauw aandacht aan de onrust, zie het fragment hieronder.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.