Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bezorgde Jill Stein uiteindelijk Donald Trump de overwinning?

  •  
02-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
7999998562_9f7e842d70_b
Wie nog altijd naarstig op zoek is naar oorzaken voor de winst van Donald Trump, doet er goed aan eens in de richting van Groene-presidentskandidaat Jill Stein te kijken. Wanneer de verschillen tussen Clinton en Trump in beslissende staten Michigan, Pennsylvania en Wisconsin naast het behaalde resultaat van Stein worden geplaatst, lijkt het erop dat zij de stemmen heeft binnengehaald die Clinton zo hard nodig had.
Goed, dat zegt nog niet direct dat de stemmen voor Stein anders naar Clinton waren gegaan, maar het geheel doet wel erg sterk denken aan het Ralph Nader-scenario. In 2000 mengde Groende-kandidaat Nader zich in de presidentsstrijd tussen Bush jr. en Gore en harkte daarmee in Florida ruim 97.000 stemmen binnen en 22.000 in New Hampshire. Gore verloor in die twee beslissende staten met respectievelijk 537 en 7.000 stemmen van Bush en verspeelde zo het presidentschap.
Dus terwijl Stein druk bezig is een hertelling op poten te zetten in de swing states omdat ze vermoedt dat er weleens fraude in het spel kan zijn, heeft het er toch meer weg van dat Clinton niet verloor door gesjoemel met stemcomputers, maar simpelweg door de kandidaatstelling van Stein.
Trump reist ondertussen het land door om zijn aanhangers te trakteren op overwinningspraatjes. Dat zowel hij als zijn aanhang niet bepaald sierlijk met de winst omgaan, bleek maar weer eens in Ohio. Nadat Trump opmerkt dat het toch ook wel jammer is dat de race voorbij is, omdat het toch wel erg leuk was om tegen Hillary te vechten, scandeert het publiek massaal: ‘Sluit haar op’.
Trump: We had “a lot of fun fighting Hillary, didn’t we?” Crowd: “Lock her up! Lock her up!” https://t.co/SvJsIEiHw8 https://t.co/b2GIB20HLz
— CNN (@CNN) 2 december 2016
cc-foto: Paul Stein
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.