163

‘Bezuinig in zorg aan de top’

Duizenden protesteren in Amsterdam tegen 'afbraakplannen' kabinet  .. Abvakabo: Winsten ouderenzorg in 2012 tot recordhoogtes gestegen ... NRC: Ziekenhuizen krikken winst op voor nieuwbouwplannen

De kapitaalverslindende zorg blijkt een goudmijn. De vakbond Abvakabo achterhaalde dat instellingen miljoenen euro’s op bankrekeningen parkeren. NRC Handelsblad onthult dat ziekenhuizen winsten stevig hebben opgevoerd.


De vakbond Abvakabo inventariseerde de winsten van zorginstellingen en constateerde dat het geld steeds meer op bankrekeningen wordt geparkeerd in plaats van aan zorg besteed. Zo boekte de in Noord-Nederland opererende Espria vorig jaar 27 miljoen euro en heeft de zorginstelling inmiddels een eigen vermogen van 155 miljoen. 

Zorginstellingen hebben op dit moment een gemiddeld eigen vermogen van 28 procent, dit is zes procent meer dan het jaar ervoor. Het totaal aan eigen vermogen van verpleeghuis- en thuiszorg organisaties wordt hiermee geschat op bijna 3,7 miljard euro.

NRC Handelsblad achterhaalde dat alle ziekenhuizen in Nederland de winsten stevig opvoeren:

De vijftien grootste ziekenhuizen hebben vorig jaar 164 miljoen euro winst geboekt op een omzet van 9,1 miljard, zo blijkt uit een inventarisatie van NRC Handelsblad. Niet één ziekenhuis leed over 2012 verlies. Drie Nederlandse ziekenhuizen – de universitaire medische centra van Rotterdam, Utrecht en Groningen – realiseren een omzet van boven de 1 miljard euro. 

De winsten worden opgepot voor nieuwbouwplannen. Ook gaan er enorme bedragen naar de vertrekpremies van bestuurders.

Zorgmedewerkers houden zaterdag een protestmanifestatie in het Amsterdamse Oosterpark tegen de ‘afbraakplannen’ van de regering-Rutte. De bond:

Tienduizenden thuiszorgmedewerkers hebben afgelopen jaar een kwart van hun loon in moeten leveren, nog eens 50.000 dreigen hun baan te verliezen en 170.000 cliënten raken hun zorg kwijt. Dit komt omdat het kabinet stelt dat de zorg te duur wordt en er daarom flink wordt bezuinigd op de thuiszorg.

Update 21:30

Duizenden mensen hebben in het Amsterdamse Oosterpark gedemonstreerd tegen de kabinetsplannen voor de zorg. De NOS meldt:

Als de oorspronkelijke plannen van het kabinet waren doorgegaan, zouden mogelijk zo’n 100.000 mensen hun baan zijn kwijtgeraakt. Door verzachting van de maatregelen in het zorgakkoord van afgelopen april gaan er nu nog 50.000 banen verloren, zegt Abvakabo FNV.

FNV-voorzitter riep op tot bezuinigingen van bovenaf door de salarissen van bestuurders terug te brengen tot maximaal de Balkenende-norm (zie video).

Geef een reactie

Laatste reacties (163)