Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bezuinigen op kinderopvang = minder kinderen

  •  
07-01-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kinderopvang300_02.jpg
'Prijs van een kind leidt tot uitstelgedrag' … Nederlandse vrouwen gaan minder kinderen krijgen
Door de bezuinigingen op de kinderopvang zullen Nederlandse vrouwen minder kinderen gaan krijgen. Dat stelt de Groningse hoogleraar sociologie Melinda Mills op basis van een uitgebreid internationaal onderzoek. Ouders stellen het krijgen van kinderen uit, van uitstel komt soms afstel, of de vrouw raakt uiteindelijk onvruchtbaar. Dat schrijft de Volkskrant.
Zo krijgen vrouwen in Noorwegen bijvoorbeeld dankzij de goede kinderopvang gemiddeld tussen de 0,5 en de 0,7 meer kinderen. De Noren horen met gemiddeld twee kinderen per vrouw hierdoor tot de vruchtbaarste Europese naties. Mills linkt hiermee de bezuinigingen aan de bevolkingsopbouw.
De Volkskrant schrijft:
De beschikbaarheid van opvang is voor individuele stellen natuurlijk lang niet de enige afweging. Religie, cultuur en vooral het combineren van opleiding of werk met een kind geven vaak ook de doorslag. Toch lijken de Noorse bevindingen ook voor andere westerse landen te gelden. Zo steunen Frankrijk en Zweden gezinnen met jonge kinderen uitgebreid; zij hebben een hoog geboortecijfer. Landen waar jonge ouders juist minder toegang hebben tot goedkope opvang, zoals Italië, vertonen een tegenovergestelde trend. Italiaanse vrouwen krijgen gemiddeld 1,4 kinderen. In Nederland ligt het cijfer op 1,8 kinderen per vrouw. Sinds enkele jaren stijgt het licht, vooral onder hoogopgeleide tweeverdieners. Die hebben steeds vaker gezinnen met drie kinderen.
De Volkskrant (abonnees): Minder opvang, minder kinderen

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.