20

Bezuiniging op verlichting snelweg kost veel geld

Update: Schultz houdt licht uit ... Waarschuwing voor extra kosten genegeerd bij bezuinigingsdrift

De bezuinigingsdrift van het kabinet kost handenvol geld. In ieder geval als het gaat om het ’s nachts uitzetten van de snelwegverlichting. Dat leek op het eerste gezicht een eenvoudige, snelle besparing maar kost voorlopig tonnen meer dan het oplevert.

Snelweg bij NachtHet AD onthult dat Rijkswaterstaat veel geld kwijt is om de verlichting weer aan te zetten als er bijvoorbeeld een ongeluk is gebeurd of er werkzaamheden worden verricht. Op plaatsen die niet op het centrale systeem zijn aangesloten, ongeveer de helft van de wegen, moet dat aanzetten met de hand gedaan worden door aannemers. Die rekenen daar fikse bedragen voor. De bezuiniging aan energie levert 6 ton op maar de extra werkzaamheden kosten 2 miljoen.

Het AD schrijft:

Rijkswaterstaat wist maanden van tevoren dat de bezuinigingsmaatregel in het water kon vallen. Op 14 mei 2013 noemt een ambtenaar het een reële kans, dat ‘handmatig inschakelen bij wegwerkzaamheden meer kost dan de besparing opbrengt’.

Rijkswaterstaat spreekt van een ‘tijdelijke tegenvaller’. Er wordt gewerkt aan een nieuw systeem waar alle snelwegen op zijn aangesloten. Uiterlijk juni moet dat in gebruik zijn. 

Update: 14:10
Minister Schultz (VVD) van Verkeer bevestigt dat het uitzetten van het licht meer geld kost dan het oplevert maar ziet geen reden daar nu verandering in te brengen. Dat zou nog meer kosten, aldus Trouw.

cc-foto: Sjoerd van Oosten

Geef een reactie

Laatste reacties (20)