50

Bezuinigingen cultuur moordend voor talenten

Raad van Cultuur uit flinke kritiek op Zijlstra's bezuinigingen op cultuur

De Nederlandse kern van het culturele bestel wordt flink geraakt door bezuinigingen op kunst en cultuur. De Raad voor Cultuur spreekt in zijn adviesrapport ‘Slagen in Cultuur’ flinke bezorgdheid uit over talentontwikkeling en de creatie en productie van een pluriform cultuuraanbod.

De Raad oor Cultuur adviseert staatssecretaris Halbe Zijlstra van cultuur over de subsidieaanvragen voor de komende vier jaar. Het grootste deel van de adviezen neemt Zijlstra over, zei hij bij de presentatie van het advies. Op één of twee onderdelen is hij het niet helemaal eens met het adviesorgaan.
Van de 118 aanvragen heeft de raad 73 positief beoordeeld. Instellingen die een toezegging hebben gekregen moet alsnog 29 procent aan aanvullende voorwaarden voldoen.

De korting op talentontwikkeling zet grote druk op de kunstsector vindt de raad. Ook de korting op dans- en kunstinstellingen slaat flinke gaten in de kern. Zijlstra gaat de adviezen van de raad nader bekijken en komt daar laten dit jaar op terug met zijn definitieve besluiten.

Volgend jaar valt voor veel instellingen subsidie weg voor talentontwikkeling. Zo krijgen postacademische instellingen zoals de Rijksacademie van Beeldende Kunsten na 2016 geen rijkssubsidie meer. In de sector podiumkunsten krijgen productiehuizen geen rijksgeld meer.

NU.nl: Cultuurbezuinigingen ‘slaan gaten’ volgens Raad

cc-foto: Kennisland
Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (50)