17

Bezuinigingen doen ambtenarenapparaat vergrijzen

50+ ambtenaren waarschuwen het PVC-formatieteam voor gevaren in de bezuinigingsdrift

Verontruste ambtenaren waarschuwen de PVC-onderhandelaars dat de aangekondigde bezuinigingen op de ministeries contraproductief kunnen werken. Snijden in het apparaat maakt in verhouding het aantal grijze koppen alleen maar groter wordt. Terwijl ministeries juist gebaat zijn bij jonge frisse mensen die beter uit de voeten kunnen met een multidisciplinaire aanpak.

In De Pers uiten een aantal ambtenaren anoniem hun zorgen over de bezuinigingen. De reorganisatie die de PVC-formatie aankondigt, komt volgens hen bovenop een oude taakstelling waarvan per departement nog niet eens 25 tot 30 procent is afgerond. “Nog een taakstelling zal niet makkelijk zijn. Het kraakt en het piept nu al”, zegt een anonieme bron in de ochtendkrant. Volgens hem zijn er nogal wat ministeries die de grootste klap van de oude bezuinigingen komend jaar pas zullen meemaken.
Twee weken geleden werd gemeld dat de PVC-onderhandelaars een akkoord zouden hebben bereikt over de reorganisatie van de Haagse ministeries. VROM en Verkeer en Waterstaat wordt het Ministerie van Ruimte. Justitie neemt het gezag van de politie over van Binnenlandse Zaken en wordt een groot departement ‘Veiligheid en Recht’. En Economische Zaken en Landbouw worden samengevoegd tot een departement voor ‘Bedrijvigheid’.
De klokkenluiders zeggen dat ze inderdaad op sommige plekken het best met minder af kunnen, maar de toestroom aan taken zien ze alleen maar groeien. Roel Bekker, voormalig secretaris-generaal Vernieuwing Rijksdienst zegt in de Pers dat best bezuinigd kan worden, “maar dan moet je ook de gevangenis sluiten, het Rijksmuseum dicht doen, de marechaussee laten vervallen of Defensie opheffen”. Bekker ziet liever een korting in arbeidsintensieve subsidies als de kinderopvang of isolatie. Dan snijdt het mes aan twee kanten. “Je kunt ambtenaren besparen en je hoeft geen subsidies te verstrekken.”
Het A+O fonds rekende eerder dit jaar uit dat eerderde van de ambtenaren ouder is dan 50 jaar. Topambtenaren zeggen in De Pers zich donders goed te beseffen dat de ‘jonge slimmeriken’ er straks als eerste uitvliegen, terwijl ze juist hard nodig zijn. Dat ministeries straks overblijven met overwegende grijze koppen lijkt ze geen goed idee. Om frauders op te sporen is bijvoorbeeld een multidisciplinaire aanpak nodig waarbij meerdere disciplines betrokken zijn: fiscalisten, accountants, rechercheurs en IT-specialisten. Kortom, een job die beter is weggelegd voor jonge mensen.
De oude topambtenaren willen dat de overheid overweegt de Remkes-regeling op hun toe te passen. Zo kunnen zij met een gunstige vertrekpremie eerder stoppen met werken en plaats maken voor de jonge lieden. “Maar dat kost geld en staat ook nog eens op gespannen voet met het kabinetsbeleid”, zegt een van de anonieme bronnen. “Je kunt als overheid moeilijk zelf de oudjes wegdrukken, terwijl je verder iedereen verplicht door te werken tot na zijn 65e.”

Eerder op joop.nl:PVC-coalitie eens over kleiner Den Haag
De Pers: Topambtenaren: pas op voor vergrijzing!

cc-foto: De Pers: Topambtenaren: pas op voor vergrijzing!

Geef een reactie

Laatste reacties (17)