90

Bezuinigingen drijven hoogbejaarden uit verzorgingshuis

Kabinet treft bewoners verzorgingshuizen hard ... 100-jarige uit verzorgingscomplex gezet ... Tientallen ouderen gedwongen weer op zichzelf te wonen

De bezuinigingen van het kabinet dwingen hoogbejaarden verzorgingstehuizen te verlaten en weer op zichzelf te gaan wonen. Het beleid om geen nieuwe bewoners toe te laten, leidt tot de noodgedwongen sluiting van complexen.

Nationaal Ouderen Fonds in Kijkduin
Trouw bericht over de schrijnende taferelen van hoogbejaarden die gedwongen worden het comlex waar ze soms al jaren wonen te verlaten:

Bij Opella, een zorgaanbieder in Wageningen, worden honderd ouderen van gemiddeld 87 jaar oud getroffen. Gisteren was het de beurt aan een honderdjarige bewoonster. Evenals negen anderen gaat zij weer op zichzelf wonen.

Het gaat om mensen met ‘lichet zorgvragen’ waarvan het kabinet wil dat die geen aanspraak meer kunnen maken op een plaats in een tehuis. Het kabinet had beloofd bestaande gevallen daarbij te ontzien maar heeft zich kennelijk niet gerealiseerd dat een instroom stop tot leegstand zou gaan leiden. Complexen moeten sluiten omdat er geen nieuwe bewoners bij mogen komen. Bovendien bouwen verzekeraars in veel hoger tempo dan verwacht hun vergoedingen af. Vooral Achmea maakt haast. In drie jaar tijd wordt de kostenvergoeding stopgezet. Die snelheid zorgt voor onrust in verzorgingshuizen omdat de gemiddelde bewoner niet binnen drie jaar overlijdt.

Trouw: Verdriet en angst in verzorgingstehuizen

cc-foto: Martje Bakker 

Geef een reactie

Laatste reacties (90)