9

Bezuinigingen geen onderwerp bij verkiezingen

Politieke partijen laten in het midden waar ze gaan saneren, uitgezonderd ambtenarenapparaat en culturele sector

Gemeenten moeten vanwege de crisis vele miljoenen gaan bezuinigen, maar in de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart zwijgt men in alle talen. De meeste lokale politieke partijen leggen de kiezer niet of slechts gedeeltelijk uit met welke bezuinigingen zij de grote gaten in de begroting willen gaan dichten.


Dat blijkt uit informatie die 52 lokale afdelingen in 32 verschillende gemeenten stuurden aan NOS Net. Dat is een nieuw internetproject waarbij de NOS tijdens de gemeenteraadscampagne een beroep doet op de ervaringen van lokale politici.

De enige groep die al wel reden heeft voor zorg zijn de gemeente-ambtenaren. Zij worden als bezuinigingsdoelwit genoemd door veel partijen die in hun verkiezingsprogramma’s iets concreets over bezuinigingen durven te zeggen. Ook de culturele sector wordt genoemd als snoeiobject.

De politiek erkent zelf dat bezuinigen taboe is, in dit geval het Zwolse PvdA-raadslid Frankwin Mussche:

Dit is eerlijk gezegd geen onderwerp waar je kiezers mee wint.”

Ook de makers van de twee belangrijkste kieswijzers signaleren bij politieke partijen een gebrek aan concrete stellingnames over bezuinigingen. “Voor de kiezers blijft het ondoorzichtig”, zegt Nico Bloot van het Instituut voor Publiek en Politiek, verantwoordelijk voor de Stemwijzer. André Krouwel van concurrent Kieskompas vult aan: “Men tilt de bezuinigingen liever over de verkiezingen heen.” 

Politicus op campagne. (Foto: PvdA Den Haag)

Geef een reactie

Laatste reacties (9)