55

Bezuinigingen verslechteren kinderopvang

Minder personeel, dus minder tijd voor de kinderen

De bezuinigingen op de kinderopvang hebben direct effect op de kwaliteit en de werkgelegenheid binnen de sector. Dat blijkt uit een onderzoek dat de vakbond AbvaKabo FNV heeft gedaan onder ruim 2200 medewerkers in de kinderopvang

Door de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag maken steeds minder ouders gebruik van de opvang. Dat leidt bijna overal in de sector tot banenverlies. Driekwart van de respondenten in het AbvaKabo-onderzoek zegt dat dat ten koste gaat van de kwaliteit. Een derde geeft toe dat het regelmatig voorkomt dat er te weinig begeleiding is voor de groepen, waardoor de veiligheid in gevaar komt.

AbvaKabo-bestuurder Ilse van der Weiden noemt de ontwikkeling “zorgelijk”:

Kinderen worden via het informele circuit opgevangen, terwijl onderzoeken aantonen dat de professionele opvang goed is voor de ontwikkeling van het kind. Ook gaan steeds meer ouders minder werken, wat slecht is voor de economie.

Door de bezuinigingen bieden werkgevers in de kinderopvang steeds vaker tijdelijke of 0-urencontracten aan. Ook dat komt de kwaliteit volgens de vakbond niet ten goede. De bond vindt het problematisch dat de CAO voor de sector al meer dan een jaar is verlopen. Werkgevers en werknemers onderhandelen al anderhalf jaar over een nieuwe arbeidsovereenkomst.

AbvaKabo: Kwaliteit en werkgelegenheid kinderopvang achteruit

AD: ‘Bezuiniging opvang bedreigt veiligheid kinderen’

Geef een reactie

Laatste reacties (55)