19

‘Bezuinigingsdrift gemeenten onverantwoord’

Enorme verschillen in lokale zorgbegrotingen ... Zorgaanbieder werkt nu met 35 contracten ... Gooise gemeenten willen in één keer bezuinigen

Vanaf 1 januari kunnen er grote verschillen ontstaan in de kwaliteit van het zorgaanbod tussen verschillende steden. Zo voert de Volkskrant het voorbeeld op van iemand met hersenletsel die voor gespecialiseerde zorg beter af is in het Gooi dan in Utrecht. En dat heeft alles te maken met de verschillende wijzen waarop de gemeenten bezuinigen op de zorg nu de gemeenten zelf verantwoordelijk zijn voor het inkopen van zorg bij het Rijk.

De lokale verschillen in budgetprioriteiten zorgen voor verwarring bij zorginstituten. De gemeenten mogen het budget voor de gemeentelijke zorg naar eigen inzicht inrichten, en dus kan een gemeente er zelf voor kiezen hoe ze de zorg verdelen over bijvoorbeeld de ouderen, gehandicapten en kwetsbare jongeren. Volgens de Vereniging Gehandicaptenzorg Nederland (VGN) is er veel aan de hand in de verschillende gemeenten. Hetty van Oldeniel, directeur Boogh, maakt zich grote zorgen.

Door heel Nederland krijgen aanbieders van gehandicaptenzorg te maken met per gemeente verschillende bezuinigingspercentages. (..) Sommige gemeenten korten volgens de instellingen meer dan voor goede zorg verantwoordelijk is. In 2015 gaan we zien wat daarvan de gevolgen voor de cliënten zijn.

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) benadrukt dat de inkoop van zorg bij het Rijk juist goed verloopt.

Gemeenten gaan lokaal maatwerk bieden, wat leidt tot betere ondersteuning van de burger en meer efficiëntie.

Verhuizen naar een andere gemeente om daar betere zorg te krijgen lijkt simpeler dan de weerbarstige realiteit. Zo hebben mensen die intensief behoefte doen op de zorg ook vaak een afhankelijke positie ten opzichte van aangepaste huisvesting. Hierdoor staan sommige zorgaanvragers met hun rug tegen de muur.

De nieuwe realiteit voor de zorgsector wordt zichtbaar als de cliëntenraad van Boogh vertelt waar zij tegenaan loopt doordat de zorg naar de gemeenten van het Rijk naar de gemeenten is overgeheveld. Boogh begeleidt, behandelt en re-integreert mensen met een hersenletsel in Midden-Nederland. Zo is Wendy Keller, woordvoerder cliëntenraad Boogh, nu gedwongen om met 35 gemeenten contracten te sluiten. Hun locatie in Utrecht moet 25 procent bezuinigen waar de locaties in Baarn, Hilversum en Huizen worden ‘slechts’ 13 procent gekort op hun budget.

De Gooise gemeenten begrijpen de perplexe houding van Boogh niet.

De Gooise korting is berekend op basis van de producten die worden geleverd. Het is een redelijke prijs.

Volgens een woordvoerder van de samenwerkende Gooise gemeenten is het belangrijk om niet in stappen te bezuinigen maar dit in één keer te doen zodat ‘cliënten weten weer ze aan toe zijn’. Het probleem ligt volgens hen aan het Rijk waar minder geld vandaan komt.

Volkskrant: Betere zorg? Verhuis naar een andere gemeente

Zie ook: Pauline Gransier: ‘Ik word gezien als een kostenpost’

Cc-foto: Flickr Dietmut

Geef een reactie

Laatste reacties (19)