4

BH-protest tegen Spaanse burgemeester die verkrachting afdoet als fictie

Conservatieve burgervader suggereert dat verkrachting vaak verzonnen wordt

In de Spaanse stad Valladolid is met een keten van vijfhonderd bh’s geprotesteerd tegen de conservatieve burgemeester die publiekelijk stelde dat verhalen over verkrachting verzonnen worden en mannen bedreigen. De demonstranten eisen zijn aftreden.


Francisco Javier León de la Riva van de regerende conservatieve Partido Popular stelde in een radio-interview dat aangiften wegens verkrachting extra goed moeten worden onderzocht omdat ze makkelijk verzonnen kunnen worden.

Stel je eens voor dat je in een lift stapt en dat er een meisje is die jou te grazen wil nemen. Ze stapt met je naar binnen, trekt haar bh of rok uit en rent naar buiten, schreeuwend dat je haar wilde aanranden. Voor dat soort zaken moet je oppassen.

Om het nog een tandje erger te maken voegde hij er aan toe dat vrouwen zelf ook verantwoordelijkheid moeten tonen om seksueel geweld te voorkomen: “om zes uur ’s ochtends moet een jonge vrouw oppassen waar ze heen gaat.”

De opmerkingen komen in een tijd dat het seksueel geweld in Spanje toeneemt. Volgens de statistieken is er iedere 8 uur een vrouw slachtoffer van aanranding of erger. Ook relationeel geweld stijgt. Dit jaar zijn al 50 vrouwen door hun partner vermoord.

Nadat er een storm van verontwaardiging opstak bood de burgemeester excuses aan en stelde dat zijn uitspraken uit hun context waren gehaald. De conservatieve politicus en gynaecoloog raakte eerder in opspraak wegen seksistische opmerkingen. In mei verklaarde hij nog dat rugby geen sport is voor vrouwen, in tegenstelling tot bijvoorbeeld schoonschaatsen. In 2007 stelde hij over de verkiezingsstrijd tegen zijn socialistische opponent: “ze hebben me van alles beschuldigd, behalve dat ik haar verkracht zou hebben.”

Volgens de demonstranten doet de stad Valladolid alleen op papier iets tegen seksueel geweld omdat dat wettelijk verplicht is maar is het beleid in de praktijk inhoudsloos. Ze willen dat hij opstapt: “Het tijdperk waar hij in leeft is verdwenen,” zegt de actieleidster in The Guardian.

cc-foto: Danilefreak

Geef een reactie

Laatste reacties (4)