23

Bibliotheek op schop; e-books te huur

Raad voor Cultuur steunt wetsvoorstel om vanaf 2015 e-books te verhuren maar waarschuwt wel voor gevolgen fysieke bibliotheek

Vanaf 2015 gaat de bibliotheekwereld definitief op de schop, vanaf dat jaar moet het voor iedere Nederlander mogelijk worden via het internet een e-book te lenen. De Raad voor Cultuur staat achter een wetsvoorstel hierover. Wel wordt gewaarschuwd voor de gevolgen van kleine, lokale bibliotheken.

De Raad voor Cultuur brengt donderdag de minister op de hoogte van haar zorgen. In het nieuwe stelsel vallen alle openbare bibliotheken onder de Koninklijke Bibliotheek (KB). De KB krijgt in een landelijke digitale bibliotheek een sleutelrol. Volgens de raad ligt de nadruk bij het wetsvoorstel te veel op de oprichting van de digitale bibliotheek. Het wetsvoorstel ontbreekt het aan “een ‘vernieuwend perspectief op de functie en het bereik van de lokale bibliotheken”, aldus de Raad voor Cultuur, die op verzoek van minister Jet Bussemaker adviseert.

De Volkskrant schrijft hierover:

De raad staat achter de reorganisatie die verdere digitalisering van bibliotheken mogelijk moet maken, maar vreest voor verdere bezuinigingen op fysieke voorzieningen. Van de bibliotheken heeft 88 procent daar nu al mee te maken. De nieuwe wet zou gemeenten op het idee kunnen brengen om bibliotheek-voorzieningen verder af te bouwen omdat de landelijke digitale bibliotheek de burger voldoende bedient. ‘De verbindende rol naar andere maatschappelijke domeinen, zoals onderwijs, archieven en lokale omroepen, dreigt daarmee verloren te gaan’, zegt secretaris Jeroen Bartelse van de raad.

De Koninklijke Bibliotheek heeft op dit moment nog geen formele relatie met de openbare bibliotheken. Het gevolg zou dus kunnen zijn dat de effectiviteit en de innovatiekracht van de sector te beperkt is. De Raad voor Cultuur ziet dan ook graag dat innovatie van fysieke openbare bibliotheken meer plaats verdient in de wet.

cc-foto: Luipermom

Geef een reactie

Laatste reacties (23)