7

Biden rekent toch op akkoord met EU over bankgegevens

Hennis (VVD) blokkeerde eerder akkoord, maar verwacht dat beide partijen er samen uitkomen

De Amerikaanse vice-president Joe Biden sprak in het Europees parlement de dringende wens uit dat de EU en de VS toch tot een akkoord komen over het inzien door de VS van Europese bankoverboekingen.

De onderhandelingen over die inzage zijn onlangs opnieuw gestart, nadat het Europees Parlement een eerder bereikt akkoord hierover had afgewezen vanwege zorgen over de privacy. Biden, die de gegevens wil inzien om informatie te vergaren over de financiering van terreurgroepen.

Ik begrijp de zorgen hierover. Maar ik ben ervan overtuigd dat we er samen in zullen slagen dit instrument te gebruiken terwijl we ook de privacy garanderen.

VVD-Europarlementariër Jeanine Hennis, die het voortouw had bij de afwijzing van het eerdere akkoord door het Europees Parlement, is blij met de uitlatingen van Biden, zo zegt ze in de Volkskrant:

Hij heeft laten zien dat hij de boodschap heeft begrepen en dat hij beseft dat het in het Amerikaanse belang is om samen met ons te werken in de strijd tegen het terrorisme, zonder de basis van onze vrije en open maatschappij te ondermijnen.

Geef een reactie

Laatste reacties (7)