27

Big Brother Award weer naar Opstelten

Winnaar: 'We moeten ons wapenen tegen criminaliteit'

Hij heeft ‘m weer binnen, de Big Brother Award, de ‘prijs’ die jaarlijks door Bits of Freedom toegekend wordt aan de grootste privacy-schenders van Nederland. De minister won de prijs ook al eens in 2011.


“Ivo Opstelten laat geen kans onbenut om de surveillancestaat tot stand te brengen”, stelt Bits of Freedom in een persverklaring. Opstelten was genomineerd voor de Publieksprijs “vanwege zijn hackvoorstel, zijn plannen voor kentekenregistratie en een hele reeks andere voorstellen en uitspraken waaruit zijn desinteresse voor privacy blijkt.”

De minister reageerde op de verkiezing met een komische video waarin hij stelt dat de ‘oprukkende cybercriminaliteit’ nu eenmaal moet worden bestreden en hij ‘natuurlijk’ al op de hoogte was van zijn uitverkiezing. Tot de verkiezing van Opstelten werd overigens opgeroepen door het weblog GeenStijl met de curieuze url: ‘hee_ivo_wordt_het_geen_tijd_voor_een_stevige_beroerte‘ in een artikel dat de minister betitelde tot de ‘digitale kampcommandant van Nederland‘. Hij won volgens Bits of Freedom met een ruime meerderheid aan stemmen.

De winnaar die werd aangewezen door Bits of Freedom zelf is de Belastingdienst:

De Belastingdienst heeft, in een poging om de schatkist enigszins op peil te houden, de jacht geopend op de automobilist. Dit doen ze door het opvragen van gegevens van parkeerinstanties en snelwegcamera’s. Gegevens die verwijderd hadden moeten worden. Desondanks wordt er gegraven in deze berg gegevens, net zolang tot ze de allerlaatste overtreder gevonden hebben. Ondertussen is dat wel een enorme inbreuk op de privacy van iedereen die niets heeft misdaan.

De prijsuitreiking vond plaats in Pakhuis De Zwijger te Amsterdam.

Lees ook het stuk over privacy van Ancilla Tilia, ambassadrice van Bits of Freedom

Geef een reactie

Laatste reacties (27)