Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Big Brother bestaat echt

  •  
07-06-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
unclesam300.jpg
Francisco van Jole over het grootste privacy-schandaal ... Amerikaanse overheid gluurt mee op onder meer Facebook, Google en Skype ... Foto's, chats, e-mails en audiobestanden; niets is veilig ... 'Alleen gegevens van niet-Amerikaanse staatsburgers ingezien'
De Amerikaanse overheid bespioneert consumenten. De servers van negen grote Amerikaanse internetbedrijven worden gebruikt om de gegevens van consumenten in te zien. Zo kan de FBI en de staatsveiligheidsdienst onder meer chatgesprekken, e-mails, foto’s en video’s bekijken. Hierbij wordt het programma PRISM gebruikt. In he VARA Radio 1 programma De Gids FM sprak Felix Meurders met Francisco van Jole over de consequenties.
De NSA, de National Security Agency, tapt de servers direct af, waardoor het toegang heeft tot miljoenen e-mails, foto’s etc. NSA kan zowel realtime als in de archieven meekijken.
RTEmagicC_unclesam.jpg
PRISM werd in 2007 onder de Republikeinse president George Bush opgezet. Barack Obama had veel kritiek op het spionageprogramma, maar naar nu blijkt is het onder zijn presidentschap exponentieel gegroeid.
Een anonieme bron bevestigt tegenover Reuters het gebruik van PRISM. De vergaarde informatie zou alleen van niet-Amerikanen die buiten de Verenigde Staten wonen zijn. De bron:
Het programma is één van onze meest waardevolle bronnen van informatie. Het wordt gebruikt om ons land te beschermen tegen een scala van bedreigingen.
The Washington Post heeft het nieuws naar buiten gebracht. Volgens de krant worden de servers van bedrijven als Microsoft, Yahoo, Google, Facebook, Skype, Apple en YouTube gebruikt. Facebook, Google en Yahoo ontkennen de Amerikaanse overheid toegang te bieden tot de servers. Ook Apple ontkent betrokken te zijn bij het spionage programma.
De Amerikaanse justitie heeft het gebruik van PRISM goedgekeurd. Justitie meent dat de veiligheidsdiensten voldoende kunnen garanderen dat van Amerikaanse staatsburgers niet onrechtmatig gegevens worden verzameld.
James Clapper, directeur van de National Intelligence, heeft toegegeven dat de NSA gegevens verzamelt, maar benadrukt dat het alleen om niet-Amerikanen gaat.
Eerder deze week werd bekend dat de Amerikaanse overheid gegevens van miljoenen klanten van de Amerikaanse telecomprovider Verizon verzamelt. De overheid krijgt inzage in telefoonnummers van gebruikers, gesprekslocaties, gespreksduur, tijdstip en bepaalde unieke kenmerken. De inhoud van de telefoongesprekken zou niet worden geregistreerd.
cc-foto: Donkey Hotey

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.