3

Big Brother houdt vissersschepen in de smiezen

Interactieve web applicatie maakt actuele wereldkaart van vissersschepen

Global Fishing Watch laat met een nieuwe interactieve web applicatie media en burgers meekijken naar ’s werelds vissersschepen. De versie die nog verder getest wordt, bracht 35 miljoen signalen in kaart van 3.125 vissersvloten. Burgers en media zijn zo in staat kritisch mee te kijken. Inkopers kunnen de boten van wie ze vis kopen traceren en uiteindelijk kunnen de vissers zelf zo bewijzen dat ze zich aan de regels houden.


Het initiatief is tot stand gekomen tussen Sky Truth, Oceana en Google. Satellieten sporen de radiosignalen van de vloten op via AIS, dezelfde methode waarmee vliegtuigen te volgen zijn. Vervolgens creëert het systeem een overzicht van de route die schepen afleggen, maar ook komt gedetailleerde informatie naar boven over de in- en activiteit van de vloten.

Global Fishing Watch begon met het verwerken van 3,7 miljard data signalen. Daaruit konden uiteindelijk 300 miljoen bruikbare signalen van schepen gefilterd worden. Hoewel illegale visserij niet helemaal tegengegaan kan worden omdat bijvoorbeeld niet kan worden nagegaan welke visnetten er precies gebruikt worden, geven de interactieve kaarten interessante informatie. Zo is bijvoorbeeld te zien waar welke landen overvloedig aanwezig zijn. Maar ook stelt het bestaande maatregelen aan de kaak. Zo zijn beschermde gebieden bij de wet beschermd, maar in de praktijk zie je dat schepen daardoor aan de rand van deze gebieden hun netten uitgooien en alsnog hele ladingen vis binnenhalen. Zo kun je je afvragen of dat de beschermde gebieden ten goede komt. 

Global Fishing Watch

Geef een reactie

Laatste reacties (3)