Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Big Brother Teeven is watching you

  •  
16-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Teeven300_02.jpg
Staatssecretaris weigert vragen over aftapcijfers sociale media te beantwoorden… Teeven bang voor 'afschrik-effect'
Demissionair Staatssecretaris Fred Teeven weigert antwoord te geven over het volgen en aftappen van Nederlanders door politie en justitie op sociale media als Facebook, Twitter, Hyves en Google. GroenLinks-Tweede Kamerlid Arjan El Fassed legt het niet neer bij het weigeren van Teeven en dient wederom Kamervragen in. Teeven is bang dat de cijfers mensen afschrikken in het gebruik van sociale media en houdt daarom zijn kaken stijf op elkaar.
Bovendien stelt het ministerie van Veiligheid en Justitie dat het openbaar maken van de cijfers niet nodig is omdat het ‘niet in belang van de opsporing’ zou zijn. El Fassed zegt hierover:
De grondwet is heel duidelijk. De staatssecretaris moet deze informatie verstrekken zolang dit niet in strijd is met het belang van de staat. In een eerder antwoord stelde de staatssecretaris dat het niet in het belang is van de opsporing om inzicht te verschaffen in de mate waarin communicatie via sociale media door opsporingsautoriteiten wordt gevolgd terwijl informatie over het aftappen van telefoonverkeer door opsporingsdiensten wel openbaar wordt gemaakt […] Voor telefoontaps zijn duidelijke regels en die moeten ook gelden voor privécommunicatie via sociale netwerken. Dat betekent dat er sprake moet zijn van een ernstig misdrijf en er moet een machtiging zijn van de rechter-commissaris. Bovendien moeten personen achteraf geïnformeerd worden dat hun privécommunicatie is aftapt.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.