11

BIG-register maakt blunders artsen openbaar

Patiƫnten kunnen voortaan inzien of hun zorgverlener is bestraft voor een medische misser

Voortaan weet je beter wie er aan je lijf morrelt. Het BIG-register wordt openbaar wat duidelijk moet maken of de arts of verpleegkundige die jou behandelt een schone lei heeft. Vanaf 1 juli kunnen patiënten zien op een zorgverlener wel eens is bestraft voor medische missers.

Medische fouten van artsen en verpleegkundigen verdwenen tot nu toe in de doofpot. Vanaf juli kunnen patiënten nagaan of artsen en andere zorgverleners ooit een straf hebben gekregen voor een medische misser. Dat kan varieren van een boete of een berisping tot een schoring of zelfs een beroepsverbod dat is opgelegd door het Medisch Tuchtcollege. 

Tot nu toe werden blunders van zorgverleners alleen anoniem gepubliceerd. De Nederlandse Patiëntenfederatie NPCF vindt het de hoogste tijd worden dat fouten openbaar worden. 

“Dat is goed voor het vertrouwen tussen artsen en patiënten. De patiënt kan nu zelf kiezen of hij wel of niet naar iemand toegaat die fouten heeft gemaakt”, zegt NPCF-voorzitter Wilna Wind tegen RTL-Nieuws.

Artsen zijn veel minder blij met de maatregel, maar artsenorganisatie KNMG moet zich er toch bij neerleggen. De beroepsvereniging is bang dat zorgverleners die één keer de fout in zijn gegaan voor de rest van hun leven een stempel krijgen.

Voorzitter Helma Zijlstra: “Laat helder zijn, wij zijn voor transparantie en elke fout is er één teveel. Maar als je een fout maakt, ben je nog niet meteen een slechte verpleegkundige. Het gevaar bestaat dat als niet precies duidelijk is wat de fout is, dat iemand dit de rest van z’n carrière meedraagt.

RTL-Nieuws: Blunders van artsen voortaan openbaar

cc-foto: Mustafa Khayat

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (11)