26

Bij Duitse bank moet je betalen om te mogen sparen

Skatbank voert negatieve spaarrente in voor bedragen vanaf 500.000 euro 

De Duitse internetbank Skatbank voert de rente op spaartegoeden in als gevolg van een maatregel van de Europese Centrale Bank (ECB). De ECB rekent eveneens een boeterente aan banken die hun geld bij hen willen stallen. Negatieve spaarrente zou hierdoor wel eens de nieuwe norm kunnen worden, zegt een Duitse beleggingsdeskundige.

De papieren editie van de Volkskrant meldt op maandag:

De Duitse internetbank Skatbank heeft als eerste bank in het land een negatieve spaarrente ingevoerd. Particuliere klanten moeten daardoor betalen om hun geld bij de bank te stallen. Beleggingstrateeg Asoka Wöhrmann van de vermogensbeheerdivisie van Deutsche Bank zei in een interview met Der Spiegel dat negatieve rente de norm zal worden.

De Duitse bank rekent 0,25% rente vanaf 500.000 euro op spaarrekeningen. De maatregel volgt op het invoeren van een eveneens negatieve rente die de Europese Centrale Bank oplegt aan banken die hun geld bij de ECB oppotten. Skatbank voert die boeterente als het ware door aan haar klanten, zij het dat voor de klanten van Skatbank de rente pas ingaat bij tegoeden van minimaal 500.000 euro op een spaarrekening. Bij betaalrekeningen gaat de rente pas in vanaf een tegoed van 2 miljoen euro.

De uitspraak van beleggingsstrateeg Wöhrmann dat negatieve spaarrente de norm zal worden, staat haaks op uitspraken van de bankverenigingen DSGV en BVR, meldt Nu.nl. Die zeggen dat de concurrentie in de Duitse banksector te hevig zou zijn om een negatieve rente te kunnen hanteren.

Der Spiegel: Negativzins auf Sparguthaben soll Ausnahme bleiben

Cc-foto: Money Images

Geef een reactie

Laatste reacties (26)