Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Bijbaantje niet goed voor tieners'

  •  
02-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2705 keer bekeken
  •  
vakenvullen.jpg
Veel kinderen in Nederland doen werk dat bij wet verboden is
15-jarigen die op zondag werken, 12-jarigen die een baantje hebben en 14-14 jarigen die veel meer uren maken dan is toegestaan. Volgens de wet mag het allemaal niet maar emeritus-hoogleraar Kristoffel Lieten ontdekte dat het dagelijkse praktijk is.
Lieten doet verslag van onderzoek naar kinderarbeid in het zojuist verschenen boek ‘Pubers aan het werk in Nederland, de kwetsbaarheid van de jonge consument’ dat hij samen met Sarah de Vos schreef. Volgens de oud-hoogleraar Kinderarbeid wordt er te gemakkelijk vanuit gegaan dat het goed is voor kinderen dat ze werken. In een interview met het AD (betaalde editie) zegt hij:
Geen van de aannaames die iedereen heeft over bijbaantjes kloppen. Het zou een boost zijn voor het zelfvertrouwen, pubers zouden de waarde van het geld leren kennen en hen zou discipline worden bijgebracht, niet dus.
Lieten ontdekte dat de meeste pubers het verdiende geld snel weer uitgeven. Het maakt ze materialistischer en verhoogt de groepsdruk. De hoogleraar spreekt van ‘consumentendwang’. Zo’n 300.000 kinderen tussen de 12 en 15 jaar zouden momenteel een bijbaantje hebben.
Natuurlijk hoeven we ons niet druk te maken als een 12-jarige wel eens een klusje doet en daarmee geld verdient. Maar in ons land werkt een kleine 10.000 kinderen van 12 jaar meer dan 12 uur per week of in de nachtelijke uren. Let wel: een kind van 12 jaar mag volgens de Nederlandse wet helemaal niet werken, laat staan zo veel en structureel. (…)  En daarnaast heerst er een algemene consensus die zegt dat werken niet zo verkeerd is voor kinderen. Ze leren met geld omgaan, zegt men dan, ze leren wat werken is, ze worden assertiever. Let wel: die positieve verhalen komen in de gesprekken met kinderen niet terug – die vinden het werk stom en absoluut niet leerzaam. Het gaat hen alleen om het geld. En wat betreft die assertiviteit: op school en thuis hebben ze een grote mond, maar op hun werk zijn ze verschrikkelijk gedwee. Als Albert Heijn belt met de vraag of ze komen werken op die avond voor een belangrijk tentamen omdat er iemand ziek is geworden, komen ze meteen opdraven. Ze weten ook: voor mij tien anderen. En ik heb dat geld nodig.
Volgens Lieten lopen de werkgevers nauwelijks risico omdat er amper wordt gecontroleerd.
Beeld: Pearl van der Putten / YouTube

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.