71

‘Bijbel is plagiaat’

Volgens Assyrioloog Henriette Broekema is het lijdensverhaal van Jezus afgekeken van een veel oudere mythe uit Sumerië 

Het lijdensverhaal van Jezus, dat gisteren nog met veel gevoel voor drama werd nagespeeld in Groningen, vindt zijn oorsprong niet in de bijbel, maar is afgekeken van een veel ouder Sumerisch verhaal. Dat schrijft Assyrioloog Henriette Broekema in een nieuw boek.


Broekema vertelt in de Volkskrant dat het aannemelijk is dat Jezus heeft geleefd, en dat hij inderdaad ter dood is gebracht:

Maar daarna hebben de evangelisten het gebeuren opgehangen aan de verhalen die men in die cultuur al kende. Om het beter mondeling door te kunnen geven aan de volgende generatie.”

Broekema stuitte bij toeval op een gedicht over een Sumerische herder, Dumuzi, wiens verhaal erg lijkt op dat van Jezus zoals het in de bijbel wordt beschreven: een van zijn beste vrienden verraadde hem, waarna hij werd meegevoerd, gegeseld, ter dood gebracht en beweend door vrouwen – waarna hij drie dagen later weer herrijst uit de dood.

Volgens Broekema is het lijdensverhaal van Jezus een van de oudste thema’s van de mensheid en dus veel ouder dan 2000 jaar, zoals christenen geloven:

ik denk dat deze verhalen teruggaan tot het ontstaan van de landbouw, in het Anatolië en Syrië van tienduizend jaar voor Christus. Dit is een traditie die nog eens duizenden jaren verder teruggaat en daarna in allerlei gedaanten de kop opsteekt.

cc-foto: NYC Wanderer

Geef een reactie

Laatste reacties (71)