8

Bijensterfte nergens zo hoog als bij onze zuiderburen

In de winter van 2012-2013 stierf maar liefst 33,6 procent ... Zuid-Europese landen doen het beter

Dat de bijensterfte wereldwijd een probleem is, is al langer bekend. Wereldwijd wordt dan ook van alles bedacht om de sterfte tegen te gaan. Bij onze zuiderburen wil het nog niet helemaal lukken. Daar was in de winter van 2012-2013 de bijensterfte het hoogst van heel Europa. Maar liefst 33,6 procent van de bijen haalde daar de lente niet.

Desondanks is Europees commissaris voor Gezondheid Tonio Borg positief. De bijensterfte lag in de onderzochte lidstaten gemiddeld minder hoog dan verwacht.

In het zuiden van Europa gaat het beter met de bijen dan in het noorden. Zo stierf in Griekenland, Italië, Spanje, Hongarije en Slowakije minder dan 10 procent van de bijen. Een acceptabel percentage. In het noorden lag het percentage hoger. In Denemarken, Zweden, Finland, Estland en Groot-Brittannië, stierf meer dan 20 procent. Een onrustwekkend percentage. België is met 33,6 procent dus koploper.

Bijen zijn erg belangrijk voor de bestuiving in de landbouw. In Europa is er een tekort aan bijen. In heel Europa zouden er eigenlijk zo’n zeven miljard extra bijen moeten zijn. Het grootste tekort is er in Moldavië en Groot-Brittannië. Slechts een kwart van het benodigde aantal bijen leeft daar. Om de hoge bijensterfte tegen te gaan heeft de Europese Commissie vorig jaar nog besloten vier pesticiden te verbannen die de bijenpopulaties schaden.

Eerder werd ook bekend dat de Europese hommelsoorten dreigen uit te sterven. Uit een studie van de International Union for Conservation of Nature (IUCN), gefinancierd door de Europese Unie, blijkt dat 24 procent op het punt staat te verdwijnen. Bijna de helft van alle soorten heeft te maken met een afnemende populatie. Ook hommels leveren een belangrijke bijdrage aan het bestuiven van bloemen.

De Morgen: Bijensterfte nergens in Europa zo hoog als in België

cc-foto: Webted

Geef een reactie

Laatste reacties (8)