Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Waar zeuren we over? Bijna 90 procent van de Nederlanders gelukkig

  •  
20-03-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1142 keer bekeken
  •  
14637014412_ba066e9be5_b
Bijna 90 procent van de Nederlanders is gelukkig. Dat blijkt uit een onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een kleine drie procent van Nederland is ‘zeer ongelukkig’ en 9 procent voelt zich ‘gelukkig noch ongelukkig’. Met de overige 88 procent van de Nederlandse volwassenen gaat het eigenlijk ontzettend goed.
Het CBS concludeerde dit op basis van een enquête onder 7.500 Nederlanders ouder dan 18 jaar. Geluk werd in grote mate bepaald door gezondheid en werk. Ook het hebben van een goede vaste relatie was een belangrijke factor in het voelen van geluk, veel meer dan geld of inkomen. Van de Nederlandse singles voelde 79 procent zich gelukkig, ten opzichte van 92 procent van de Nederlanders met een vaste partner. Van de mensen die echter aangaf ‘ontevreden tot zeer ontevreden’ te zijn over zijn of haar relatie, gaf slechts 65 procent aan toch gelukkig te zijn.
Deze geluksmeting is onderdeel van het onderzoek Sociale Samenhang en Welzijn 2016, waarin ook een breder welzijn onder volwassenen wordt onderzocht. Daarin komen ook zaken zoals vrijwilligerswerk aan de orde, en hoe Nederlanders denken over elkaar, en hoeveel angst ze hebben voor terreur.
Ondertussen publiceerde de Verenigde Naties ook hun World Happiness Report, waarin landen worden gerangschikt op het geluk van hun burgers. Nederland staat daar op nummer zes, onder Finland, Zwitserland, IJsland, Denemarken en Noorwegen.

Meer over:

geluk, nieuws, nederland, cbs
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.