Laatste update 23:07
20

Bijna alle basisscholen in Nederland doen mee aan staking

Vrijwel alle basisscholen in Nederland sluiten dinsdagochtend 27 juni hun deuren het eerste uur van de dag, om te staken tegen de hoge werkdruk en het lage salaris van basisschoolleraren. De actiebereidheid van de scholen is opvallend hoog; over het algemeen willen leraren niet staken omdat hun leerlingen dan lestijd mislopen.

Dit keer wordt de actie echter ‘massaal opgepakt’, aldus Robert Sikkes van de onderwijsvakbond AOB. ‘Van onze achterban horen we dat maar een klein deel van de scholen niet mee doet. Dat zijn uitzonderingen.’

Die uitzonderingen zijn vaak scholen die niet anders kunnen volgens Sikkes, vanwege schoolreisjes of eindmusicals die anders in de knel komen. Ook scholen in het speciaal onderwijs kunnen niet zomaar hun schema aanpassen. Maar het overgrote deel van de rest van de basisscholen zal dinsdagochtend pas om half tien beginnen met lesgeven.

In de middag zullen naar schatting duizenden leraren protesteren op het Malieveld in Den Haag. Ook zal er een petitie overhandigd worden waarin wordt opgeroepen om het salaris van basisschoolleraren gelijk te stellen aan leraren van het voortgezet onderwijs. Deze petitie is inmiddels al meer dan 280.000 keer ondertekend.

Er dreigt in Nederland een fors tekort aan leraren. Op dit moment zijn er 900 leraren te weinig. Maar als er niets veranderd zal dit in 2025 oplopen tot tienduizend of meer. Volgens Primair Onderwijs in actie, een van de organisatoren van het protest, zorgt de te hoge werkdruk in het basisonderwijs, gecombineerd met het oneerlijke salaris voor een hoog ziekteverzuim, veel uitval van leerkrachten en weinig instroom van nieuwe docenten.

Het salarisverschil tussen leraren in het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs kan oplopen tot vele honderden euro’s per maand, terwijl voor beide sectoren een hbo-diploma vereist is. Op de vraag waarom de salarissen zo scheef zijn gegroeid, is geen duidelijk antwoord.

Bron: Volkskrant

Luister hier naar de podcast Joop Café over de acties in het basisonderwijs. Joop-redacteur Bianca Palm gaat daar in gesprek met Thijs Roovers, meester op de Leonardo Da Vincischool in Amsterdam en initiatiefnemer van PO, en Eva Naaijkens, schoolleider op de Alain Turingschool.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)