Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bijna de helft van 60-plussers wil geen AstraZeneca meer

  •  
13-04-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Voorschotense huisarts vaccineert 60-plussers

© VOORSCHOTEN - Injectiespuiten worden geprepareerd met het AstraZeneca vaccin. Ouderen vanaf 60 jaar worden gevaccineerd tegen het coronavirus, door verpleegkundigen in huisartsenpraktijk Wijn

Bijna de helft van de 60-plussers in Nederland wil liever niet meer gevaccineerd worden met AstraZeneca. Dat blijkt uit onderzoek van I&O Research in opdracht van de NOS. Dat is mede het gevolg van de beslissing om het vaccin niet meer toe te dienen aan mensen onder de 60. Slechts 55 procent van mensen ouder dan 60 wil de prik nog wel, 42 procent heeft er geen behoefte meer aan.
"De vaccinatiebereidheid met AstraZeneca staat in schril contrast met die voor de andere beschikbare vaccins. 92 procent van de 60-plussers is bijvoorbeeld bereid om een prik met Pfizer te krijgen."
Vorige week werd de vaccinatiecampagne met het Brits-Zweedse vaccin tijdelijk helemaal opgeschort, nadat het in enkele gevallen bijwerkingen veroorzaakte, namelijk een zeldzame vorm van trombose waarbij niet alleen stollingen optreden, maar ook een verlaging van het aantal bloedplaatjes. Inmiddels is duidelijk dat die bijwerkingen vooral optreden bij mensen jonger dan 60 jaar.
Maandag ontstond nog de nodige verwarring door een uitspraak van de Gezondheidsraad. Die zei eerst dat mensen onder de 60 zelf de afweging voor een vaccinatie met AstraZeneca moesten kunnen maken, maar kwam daar vervolgens weer op terug. Dat gebeurde nadat ook demissionair minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zich tegen zo’n keuzemodel uitsprak.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.