11

Bijna helft ziekenhuizen voldeed in 2012 niet aan norm

36 ziekenhuizen voldeden in 2012 niet aan een kwaliteitsnorm voor het minimaal aantal operaties

Bijna de helft van de ziekenhuizen die maag-, slokdarm-, prostaat- of blaasoperaties uitvoeren, voldeed in 2012 niet aan de norm. Ziekenhuizen moeten jaarlijks een minimum aantal operaties verrichten. 36 van 78 ziekenhuizen lukte dit niet, waardoor patiënten meer risico lopen. Dat meldt RTL Nieuws.

Zo moeten operaties vanwege een verwijde buikslagader of het verwijderen van de prostaat of slokdarm, minimaal twintig keer per jaar worden uitgevoerd. Een blaas- en maagverwijdering moet minimaal tien keer per jaar worden gedaan en een maagverkleining minimaal 100 keer. In een ziekenhuis waar dergelijke ingrepen niet vaak genoeg worden gedaan, lopen patiënten grotere kans op complicaties als bloedverlies, opname op de intensive care en overlijden.

In een reactie laat minister Schippers weten dat ziekenhuizen die niet aan de norm van vorig jaar voldeden en niet kunnen aantonen dat dit jaar wel te zullen doen, moeten stoppen met het uitvoeren van de operaties. Inmiddels zijn de meeste ziekenhuizen die de kwaliteitsnorm niet haalden gestopt met het uitvoeren van de ingrepen. Dertien ziekenhuizen gaan gewoon door met de operaties; ze claimen de norm dit jaar wel te zullen halen.

RTL Nieuws: Gezien op tv: Bekijk of jouw ziekenhuis aan de normen voldoet

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (11)