10

Bijna tweehonderd landen sluiten akkoord over terugdringen broeikasgas

Bijna tweehonderd landen hebben zaterdag in Rwanda een overeenkomst ondertekend die ervoor moet zorgen dat er minder broeikasgas wordt uitgestoten. Het gaat daarbij voor om fluorkoolwaterstoffen (hfk’s), gas dat in koelkasten en airconditioners wordt gebruikt. Het gesloten verdrag moet op termijn de opwarming van de aarde beperken.

De bijeenkomst werd gehouden in de Rwandese hoofdstad Kigali en kwam voort uit de klimaattop die vorig jaar in Parijs werd gehouden. Het nu gesloten akkoord wordt gezien als de eerste grote doorbraak sinds die klimaatconferentie.

Volgens de Amerikaanse minister John Kerry (Buitenlandse Zaken) leveren de hfk’s evenveel vervuiling op als driehonderd kolencentrales. Volgens Kerry zijn de nu gemaakte afspraken dan ook ‘een monumentale stap voorwaarts’. Extra hoopvol voor de naleving van dit akkoord is dat het ook is ondertekend door de Verenigde Staten en de landen van de Europese Unie.

Amerika en Europa hebben zijn overeengekomen vanaf 2019 de hfk’s terug te dringen. China en de meeste ontwikkelingslanden beginnen vanaf uiterlijk 2024. Alleen India, Pakistan, Irak, Iran en de Golfstaten starten in 2028. India en Pakistan zouden het liefst nog eens twee jaar later beginnen, zij zijn namelijk van mening dat hun economieën meer tijd nodig hebben om te groeien.

Het Nederlandse Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) zegt tevreden te zijn over het akkoord. Volgens het RIVM kan het akkoord ervoor zorgen dat de opwarming van de aarde in het jaar 2100 beperkt is tot slechts 0,1 graad Celsius. Ook milieuorganisatie Greenpeace is tevreden. Zij waarschuwen er echter wel voor dat om succes te behalen, er haast geboden is: ‘Om de opwarming van de aarde binnen de 1,5 graden te houden, moeten deze gassen zo snel mogelijk worden uitgebannen.’

Bronnen: NOS, AD / cc-beeld: CWCS

Geef een reactie

Laatste reacties (10)