8

Bijscholen vergroot kansen op de arbeidsmarkt niet

Cursussen en trainingen vooral nuttig voor huidige baan ... Werkgever profiteert

Bijscholing helpt niet op je kansen op de arbeidsmarkt te vergroten. Hooguit zijn de cursussen en trainingen die werkenden volgen zinvol voor het vervullen van hun huidige baan. Dat blijkt uit de studie Aanbod van Arbeid 2012 naar de veranderingen die zich de afgelopen jaren hebben voorgedaan in de arbeidsmarktpositie van werknemers. Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) maakte donderdag de resultaten bekend.

Wie scholing volgt, maakt ook geen grotere kans op loonstijging, schrijft de Volkskrant vrijdag naar aanleiding van het rapport. Daardoor hebben vooral de werkgevers profijt van de scholing, stelt onderzoeker Jan Dirk Vlasblom van het SCP. “De werkgever betaalt de cursus, bepaalt wat er wordt gevolgd en heeft ook het rendement.”

Bovendien blijkt dat scholing het minst terechtkomt bij groepen die dat het hardst nodig hebben. Werkgevers investeren vooral in personeel met een vast contract. Vlasblom:

Ouderen, deeltijdwerkers (onder wie veel vrouwen), mensen zonder vaste aanstelling en zzp’ers volgen weinig cursussen. Dat is verontrustend want zij lopen een relatief hoog risico om werkloos te worden

De SCP-studie bevestigt de trend dat werkenden minder snel een vast contract krijgen. In 1996 had 22 procent van de werknemers drie jaar na indiensttreding nog geen vaste aanstelling, in 2010 was dit opgelopen tot 30 procent.

FNV-voorzitter Ton Heerts, die het rapport in ontvangst nam, noemde het sociaal akkoord dat hij onlangs sloot met werkgevers en kabinet ‘één groot antwoord op wat het SCP heeft onderzocht’. Werkgevers moeten ervoor open staan dat hun personeel ook wordt geschoold om nog eens bij andere werkgevers, en mogelijk zelfs in andere sectoren aan de slag te gaan, zei Heerts. “En we hebben niet alleen ingezet op een langere duur van de WW voor wie wordt ontslagen, het begeleiden van mensen van werk naar werk is topprioriteit.”

Volkskrant (betaalde toegang): Bijscholing vergroot kansen niet

Geef een reactie

Laatste reacties (8)