213

Bijstandsmoeder huilde terecht om beleid Rutte

Premier pakt bijstandsmoeder 30 euro per maand af

Rutte riep er schande over: ‘tendentieus!’ De VVD-spinmachine GeenStijl voerde meteen als gebruikelijk en met succes een karaktermoord uit op de vrouw. Maar nu, maanden na de verkiezingen, blijkt dat Erna Smeekens terecht huilde om de plannen van Rutte.


Ze werd op 27 mei, een week voor de verkiezingen, opgevoerd in een reportageserie van EO’s Netwerk over de gevolgen van de partijplannen.

 Ze gaat 1200 euro per jaar inleveren als gevolg van de VVD-plannen. Het betekent concreet dat haar huidig besteedbaar budget van 40 euro per week terugloopt tot 15 euro. Oftewel iets meer dan 2 euro per dag voor het gezin om van te leven. De bijstandsmoeder barst in huilen uit als ze zich dat realiseert.

Rutte sprak die bewering keihard tegen, noemde de reportage ‘zeer tendentieus’. Hij zou de bijstandsmoeder juist beschermen en noemde het ‘ondenkbaar’ dat de vrouw getroffen zou worden.

Dagblad De Pers onthult dat Rutte ongelijk heeft. De bijstandsmoeder gaat er wel degelijk op achteruit onder het kabinet Rutte:

‘Een bezuiniging van 200 miljoen in 2015 komt voor deze mevrouw neer op een zo’n 350 euro per jaar’, legt een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uit. Maandelijks heeft zij daardoor circa 30 euro minder te besteden. ‘Op lange termijn kun je zeggen dat de bijstand hierdoor over twintig jaar voor alleenstaande ouders met zo’n 1.800 euro is gedaald’, vervolgt de woordvoerder. Smeekens krijgt dan zo’n 150 euro minder dan ze had gekregen zonder ingrijpen van dit kabinet.

De VVD-spin in de media (mei 2010), lees het even terug. 

GeenStijl: Netwerk zette nep-econoom in voor Ruttebash

Elsevier: Netwerk verzwijgt achtergrond bronnen

Geef een reactie

Laatste reacties (213)