Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Bijstandsontvangers mogen gaan sneeuwruimen'

  •  
09-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Wheelchair_300_01.jpg
Kabinet-Rutte wil bijstandsontvangers verplichten tot vrijwilligerswerk
De oppositie is woensdag massaal uit hun banken gesprongen toen het kabinet met het voorstel kwam om vrijwilligerswerk voor bijstandsontvangers verplicht te stellen. CDA en VVD vinden dat de uitkeringsgerechtigden zo nodig moeten sneeuwruimen bij bejaardenhuizen, schrijft de Volkskrant.
Gedoogpartner PVV heeft zich bij de plannen van VVD en CDA aangesloten. De partijen willen een wet invoeren die verplicht tot een ‘tegenprestatie naar vermogen’, voor bijstandsontvangers.
Oppositiepartijen PvdA, SP, GroenLinks en D66 zijn woedend over het voorstel en betichten het kabinet van symboolpolitiek. Volgens hen zetten gemeenten nu al vol in om bijstandsontvangers aan het werk te helpen. Vele gemeenten vinden al plek voor de uitkeringsgerechtigden op bijvoorbeeld werkervaringsplaatsen of sociale werkplaatsen, maar het nieuwe kabinet wil nu iedereen die bijstand ontvangt verplichten tot vrijwilligerswerk.
VVD-Kamerlid Malik Azmani noemde gisteren het sneeuwruimen in bejaardetehuizen of een ommetje maken met een bejaarde als voorbeelden voor vrijwilligerswerk. Mariëtte Hamer (PvdA) vindt het een achterlijk voorstel en stelt vooral haar vraagteken bij de haalbaarheid van het plan. “Wordt straks de bijstandsmoeder ’s avonds gebeld om de volgende morgen sneeuw te ruimen?”
Voorstander Mirjam Sterk (CDA) legde geërgerd uit dat het vooral om ‘het meedoen’ gaat en mensen weer regelmaat in hun leven krijgen. “Vrijwilligerswerk kan daarbij heel zinvol zijn. Ook om iets terug te doen in de maatschappij.”
cc-foto: Kid Vincent

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.