34

‘Bijstandswet van De Krom lokt fraude uit’

Sociaal rechercheurs trekken aan de bel: Hogere boetes opleggen zal niet helpen

Bijstandsfraude gaat meer lonen als een wetsvoorstel van demissionair staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken) wordt aangenomen. Dat zeggen sociaal rechercheurs dinsdag in de Volkskrant.

In het voorstel van De Krom worden uitkeringsfraudeurs minder snel strafrechtelijk vervolgd. Ze krijgen in plaats daarvan hoge boetes opgelegd, zo schrijft de Volkskrant. Maar dat heeft volgens de rechercheurs geen zin, omdat dit type fraudeur de boetes zelden kan betalen. Henk van Deún, voorzitter van de stichting Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs, heeft De Krom hierover een brandbrief gestuurd.

De demissionaire staatssecretaris erkent in een antwoord aan Van Deún dat er met de nieuwe wet minder verdachten van bijstandsfraude voor de rechter zullen komen. Het toepassen van strafrecht kan volgens De Krom een belemmering vormen voor werklozen om weer aan werk te komen.

Het aantal sociaal rechercheurs is de laatste jaren meer dan gehalveerd van 700 naar 300. Volgens Van Deún zal de controle op personen die al langer in de bijstand zitten verder afnemen.

De vier grote steden controleren al bij de aanvraag strenger op fraude. Misbruik voorkomen werkt beter. Achteraf geld terugvorderen van bijstandsfraudeurs is ook voor de gemeenten geen doen.

Volkskrant: ‘Wet bijstand lokt fraude uit’

Foto-cc: PietPlaat

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (34)