Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Bijstandswet van De Krom lokt fraude uit'

  •  
15-05-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_DeKrom_PietPlaat_300
Sociaal rechercheurs trekken aan de bel: Hogere boetes opleggen zal niet helpen
Bijstandsfraude gaat meer lonen als een wetsvoorstel van demissionair staatssecretaris De Krom (Sociale Zaken) wordt aangenomen. Dat zeggen sociaal rechercheurs dinsdag in de Volkskrant.
In het voorstel van De Krom worden uitkeringsfraudeurs minder snel strafrechtelijk vervolgd. Ze krijgen in plaats daarvan hoge boetes opgelegd, zo schrijft de Volkskrant. Maar dat heeft volgens de rechercheurs geen zin, omdat dit type fraudeur de boetes zelden kan betalen. Henk van Deún, voorzitter van de stichting Landelijk Contact Sociaal Rechercheurs, heeft De Krom hierover een brandbrief gestuurd.
De demissionaire staatssecretaris erkent in een antwoord aan Van Deún dat er met de nieuwe wet minder verdachten van bijstandsfraude voor de rechter zullen komen. Het toepassen van strafrecht kan volgens De Krom een belemmering vormen voor werklozen om weer aan werk te komen.
Het aantal sociaal rechercheurs is de laatste jaren meer dan gehalveerd van 700 naar 300. Volgens Van Deún zal de controle op personen die al langer in de bijstand zitten verder afnemen.
De vier grote steden controleren al bij de aanvraag strenger op fraude. Misbruik voorkomen werkt beter. Achteraf geld terugvorderen van bijstandsfraudeurs is ook voor de gemeenten geen doen.
Foto-cc: PietPlaat
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

economie, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.