Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bill Gates kiest kant van FBI in Apple-zaak

  •  
23-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-02-23-om-12.43.34
Bill Gates heeft zich gemengd in de strijd tussen de FBI en Apple. De oprichter van Microsoft heeft zich tijdens een gesprek met de Financial Times achter de federale overheid geschaard. Volgens Gates moet Apple voldoen aan het verzoek de iPhone van een van de terroristen van San Bernardino te ontgrendelen.
Volgens Gates is er geen sprake van een algemene achterdeur in de iPhone die vervolgens geopend blijft voor de FBI. ‘Dit is een specifieke zaak waarin de overheid vraagt om informatie,’ aldus Gates die benadrukt dat het om hulp bij een specifiek geval gaat.
Met die opvattingen vormt Gates een uitzondering; topmensen van onder meer Twitter, Facebook en Google kozen eerder al partij voor Apple. Dat Gates op persoonlijke titel spreekt, blijkt uit een reactie van Satya Nadella, de huidige topman van Microsoft. Die gaf geen inhoudelijk commentaar op de uitspraken van Gates, maar verwees slechts naar de eerder uitgegeven verklaring van een privacyorganisatie waar Microsoft bij is aangesloten. In die verklaring staat een steunbetuiging aan Apple.
De zaak waar het allemaal om gaat is de iPhone 5c van Syad Farook. Hij zou een van de terroristen zijn van San Bernardino en de FBI wil nu toegang tot de berichten op Farooks telefoon. Die telefoon is echter vergrendeld en de FBI krijgt het niet voor elkaar het toestel zelf te openen.
Een rechter heeft nu bepaald dat Apple gehoor moet geven aan het verzoek. Apple zou dat moeten door in het besturingssysteem in te bouwen dat een ongelimiteerd aantal ontgrendelpogingen kan worden ingevoerd. Op die manier kan de FBI pogingen wagen tot het eindelijk lukt. Met de huidige beveiliging wordt na tien foute pogingen de inhoud van de telefoon gewist.
Tim Cook, de topman van Apple, reageerde op de uitspraak in een open brief op de website. ‘In feite vragen ze ons om een achterdeurtje in te bouwen,’ schreef hij. Hoewel ook de FBI zegt dat het om een eenmalig iets gaat, weigert Apple gehoor te geven aan het verzoek. Volgens Cook is ‘eenmalig’ niet houdbaar en zal de achterdeur worden misbruikt om op grotere schaal toegang te krijgen tot privédata.
Dat Apple daarin weleens gelijk kan krijgen bewijst het Amerikaanse ministerie van Justitie. Zij hebben inmiddels twaalf andere zaken waarin zij van Apple eisen dat iPhone data wordt overhandigd. In die gevallen gaat het om een verouderde versie van het besturingssysteem, waar Apple eenvoudiger bij kan komen. Het bedrijf werkt daar uit principe niet aan mee.
Bron: NOS cc-foto

Meer over:

privacy, wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.