68

Bill Gates vreest kabinet-Rutte

Miljardair bang voor de gevolgen van de bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking

Miljardair en filantroop Bill Gates vreest voor bezuinigingen van kabinet-Rutte op ontwikkelingssamenwerking. Deze zouden een voorbeeld kunnen zijn voor andere landen. ‘Als Nederland bezuinigt op hulp, zullen andere landen ook gaan bezuinigen’, aldus Gates in een exclusief interview met de NOS.


Gates benaderde de NOS zelf om zijn zorgen te uiten over de Nederlandse bijdrage aan de bestrijding van armoede in de wereld en de komende bezuinigingen. Gates: “Nederland geeft het goede voorbeeld aan andere landen. Zo heeft Groot-Brittannië volgend jaar het budget voor ontwikkelingssamenwerking verhoogd.”

NOS schrijft verder:

Ik heb gezien wat de Nederlandse hulp in Afrika en andere delen van de wereld voor goeds heeft gebracht. De Nederlanders kunnen tevreden zijn over die steun. Ze moeten beseffen dat ze enorm gul zijn”, zegt Gates. Hij noemt als voorbeelden de hulp voor het maken en verspreiden van goedkope vaccins tegen allerlei ziekten en het uitdelen van muggennetten tegen malaria.

[…]

De coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartner PVV onderhandelen momenteel in het Catshuis over extra miljardenbezuinigingen. PVV-leider Geert Wilders heeft verschillende keren gezegd dat wat hem betreft bezuinigen en hervormen alleen bespreekbaar zijn als er ook flink wordt gekort op het budget voor ontwikkelingssamenwerking. Hij had het over miljarden.

De PVV wil alleen geld geven voor noodhulp bij rampen. Gates noemt dat onverstandig. “De meeste doden vallen door een gebrek aan vaccins, niet door rampen. Het schrappen van een euro betekent al dat er minder vaccins kunnen worden gekocht.”

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (68)