Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bill Gates wil stront recyclen

  •  
16-08-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ANP-Gates300.jpg
Bill Gates maakt hygiënische toiletten toegankelijk voor iedereen
Na vrijwel de hele wereld van computers voorzien te hebben, zijn nu ook toiletten aan de beurt. Bill Gates heeft een wedstrijd geïnitieerd waarin uitvinders worden uitgedaagd om ‘slimme’ toiletten te ontwikkelen die ook in arme landen gebruikt kunnen worden.
In Gates’ eisen voor het nieuwe toilet staat dat het moet werken op zonne-energie en het gebruik slechts vijf dollarcent per dag mag kosten. De ontwikkelaars moesten rekening houden met het feit dat in de meest achtergestelde delen van de wereld water een schaarste is en afval duurzaam moet worden verwerkt. De winnaars van de wedstrijd hebben een ontwerp bedacht waarin het toilet op zonne-energie werkt, én urine en uitwerpselen omzet in brandstof.
Gates schreef in een recente blog dat de huidige spoeltoiletten onpraktisch zijn. Ze zijn duur en verbruiken veel water, dat in de meeste landen nog steeds een schaarste is. Volgens Gates zijn er 2,5 miljard mensen zonder toegang tot veilig sanitaire voorzieningen. Jaarlijks overlijden er 1,5 miljoen kinderen aan de gevolgen van diarree. In veel landen ontbreken adequate rioleringen, elektriciteit en waterzuiveringsinstallaties. In de ontwikkelingslanden doen mensen hun behoeftes in putjes in de grond. Dit is niet alleen onhygiënisch, maar ook funest voor het milieu.
Deskundigen voorspellen dat Gates’ idee niet alleen voor arme landen een uitkomst is. In een wereld waarin schoon water steeds minder vanzelfsprekend is, moeten ook rijkere landen zoeken naar alternatieven voor producten die onnodig veel water gebruiken.
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.