10

Binnen twee weken reactie op aangifte? Onmogelijk, zegt politiebond

Minister Opstelten wil aangifte doen 'klantvriendelijker' maken ... Tweede Kamer sceptisch 

Het is ”volstrekt onmogelijk” voor de politie om op elke inbraakaangifte binnen twee weken te reageren. Dat zegt Gerrit van de Kamp, voorzitter van de politievakbond ACP, over het plan van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie).
Volgens Van de Kamp heeft de politie daar helemaal geen tijd voor, schrijft nieuwssite NU.nl. ”En dat weet de minister zelf ook.”

Volgens Van de Kamp is er nu al een tekort van enkele tienduizenden politiekrachten. Nu.nl citeert: 

We hebben nu al onvoldoende mensen voor al het werk wat er ligt. Het is prima als Opstelten prioriteiten stelt, maar dat moet niet oneindig zijn. Laat hem dan eerst maar eens vertellen welke andere taken we dan niet meer hoeven te doen

Minister Opstelten wil dat mensen die aangifte doen van een woninginbraak binnen twee weken horen wat er met de aangifte gaat gebeuren. Die maatregel zou op 1 januari in moeten gaan en is bedoeld om de dienstverlening van de politie te verbeteren, zo schreef NU.nl eerder. Uit een inspectierapport bleek namelijk dat het aangifte proces niet bleek te voldoen aan de verwachting van de burger.

Opstelten:

Door onduidelijke en niet eenduidige informatie weten burgers niet goed hoe ze aangifte kunnen doen, wat er vervolgens gebeurt en waarom dat zo is.

De minister wil het aangifte doen ‘klantvriendelijker’ maken. Dat moet straks, afhankelijk van het misdrijf, via internet, telefonisch, aan huis of op het bureau kunnen. Daarnaast kunnen slachtoffers door de komst van de nationale politie straks overal in Nederland aangifte doen. Ze hoeven niet meer naar het politiebureau in de gemeente waar het misdrijf heeft plaatsgevonden.

Tweede Kamer
In de Tweede Kamer is het voornemen van Opstelten met een lichte scepsis ontvangen, aldus NU.nl. Nine Kooiman van de SP vraagt zich af “van welke capaciteit” de politie moet regelen dat aangiftes tijdig worden behandeld.

De SP vindt dat de minister wel erg veel prioriteiten stelt, in verhouding tot de beschikbare mankracht bij de politie. Liever zag de partij dat die capaciteit wordt verhoogd.

Winkeliers
Detailhandel Nederland ziet het plan van de minister als een begin om de cultuur bij de politie te veranderen. ”De aangiftebereidheid onder winkeliers staat al jaren onder grote druk, bijvoorbeeld doordat het doen van aangifte wordt ontmoedigd.

NU.nl: Politievakbond noemt aangifteplan ‘volstrekt onmogelijk’ /   Binnen twee weken reactie op aangifte

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (10)