Laatste update 20:30
30

Binnenkort in Canada: het genderneutrale identiteitsbewijs

Terwijl in New York en Utrecht zojuist de genderneutrale toiletten zijn ingevoerd, neemt Canada op dat gebied alweer de volgende stap: genderneutrale identiteitsbewijzen. Behalve voor ‘man’ of ‘vrouw’, kunnen Canadezen binnenkort ook kiezen voor ‘X’.

‘Dit is onderdeel van de lange weg van de geschiedenis die naar rechtvaardigheid leidt,’ liet premier Justin Trudeau weten tegenover lokale nieuwszender CP24. Een week eerder liet de provincie Ontario al weten over te stappen op genderneutrale identiteitskaarten, nu zal de rest van het land dus volgen. ‘Het is iets dat we al langer onderzoeken, we moeten alleen nog een manier vinden om het goed te kunnen implementeren,’ aldus Trudeau.

De Canadese premier deed zijn uitspraken bij de aftrap van de Gay Pride parade, waarbij hij ook nog terugblikte op de aanslag op LHBT-club Pulse in Orlando. Die aanslag was volgens Trudeau een herinnering ‘dat we haat niet over ons heen kunnen laten gaan’.

We moeten ons blijven uitspreken, bij elke vorm van discriminatie of intolerantie.

Canada is overigens niet het eerste land dat genderneutrale identiteitsbewijzen invoert: in Australië, Nieuw Zeeland en Nepal is de mogelijkheid om het geslacht in het midden te laten al langer aanwezig.

cc-beeld: Alex Guibord

Geef een reactie

Laatste reacties (30)