Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Binnenkort: Je orgaandonor-status op Facebook

  •  
01-05-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
orgaandonor300.jpg
Het sociale medium wil aantal orgaandonoren verhogen door sociale druk uit te oefenen
In de Verenigde Staten kunnen Facebook-leden binnenkort op hun pagina aangeven of ze ingeschreven staan als orgaandonor of niet. Facebook hoopt hiermee het aantal orgaandonoren in het land op te krikken. Door groepsdruk uit te oefenen kunnen sommigen overgehaald worden zich toch in te schrijven. Na de Verenigde Staten volgt het Verenigd Koninkrijk en een aantal andere landen.
Naast een verhoging van het aantal officieel geregistreerde orgaandonoren kan een vermelding op Facebook ook een duwtje in de rug zijn voor familieleden die moeten beslissen over de organen van een overledene die niet ingeschreven staat. Hoewel een ‘ik ben orgaandonor’-status geen legale waarde heeft, kunnen familieleden over de streep getrokken worden om aan de wens van de overledene te voldoen.
De New York Times sprak met Dr. Andrew M. Cameron, directeur van de afdeling levertransplantatie in het Johns Hopkins ziekenhuis. Hij noemt de dag waarop de donorstatus op Facebook wordt ingevoerd ‘een historische dag’. Cameron:
We hebben geprobeerd om een gevoelig gesprek, gericht op je sterfelijkheid, bij het CBR te voeren. Nu gaan we het gesprek aan in uw eigen huis of op kantoor, met 120 van je beste vrienden op Facebook.
Of je wel of geen orgaandonor bent komt onder het kopje ‘gezondheid en welzijn’, met links naar websites waar je je officieel kunt inschrijven als orgaandonor.
Ben jij al orgaandonor? Registreren kan hier.
cc-foto: Mika Marttila

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.