3

Binnenkort: Je orgaandonor-status op Facebook

Het sociale medium wil aantal orgaandonoren verhogen door sociale druk uit te oefenen

In de Verenigde Staten kunnen Facebook-leden binnenkort op hun pagina aangeven of ze ingeschreven staan als orgaandonor of niet. Facebook hoopt hiermee het aantal orgaandonoren in het land op te krikken. Door groepsdruk uit te oefenen kunnen sommigen overgehaald worden zich toch in te schrijven. Na de Verenigde Staten volgt het Verenigd Koninkrijk en een aantal andere landen.

Naast een verhoging van het aantal officieel geregistreerde orgaandonoren kan een vermelding op Facebook ook een duwtje in de rug zijn voor familieleden die moeten beslissen over de organen van een overledene die niet ingeschreven staat. Hoewel een ‘ik ben orgaandonor’-status geen legale waarde heeft, kunnen familieleden over de streep getrokken worden om aan de wens van de overledene te voldoen.

De New York Times sprak met Dr. Andrew M. Cameron, directeur van de afdeling levertransplantatie in het Johns Hopkins ziekenhuis. Hij noemt de dag waarop de donorstatus op Facebook wordt ingevoerd ‘een historische dag’. Cameron:

We hebben geprobeerd om een gevoelig gesprek, gericht op je sterfelijkheid, bij het CBR te voeren. Nu gaan we het gesprek aan in uw eigen huis of op kantoor, met 120 van je beste vrienden op Facebook.

Of je wel of geen orgaandonor bent komt onder het kopje ‘gezondheid en welzijn’, met links naar websites waar je je officieel kunt inschrijven als orgaandonor.

Ben jij al orgaandonor? Registreren kan hier.

The New York Times: Facebook Is Urging Members to Add Organ Donor Status

cc-foto: Mika Marttila

Geef een reactie

Laatste reacties (3)