Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bio-rundergehakt doet minste kwaad

  •  
27-10-2009
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
591 keer bekeken
  •  
Vleeswijzer_thema.jpg
Nieuwe Vleeswijzer toont impact op milieu én dier 
Biologisch rundergehakt is het meest dier- en milieuvriendelijke vlees. Dat staat in de VleesWijzer, een overzicht van de impact van verschillende vleessoorten op milieu en dierenwelzijn die Stichting Varkens in Nood en Vereniging Milieudefensie vandaag presenteren. Quorn, een plantaardig product met schimmeleiwit, scoort gemiddeld het best op beide gebieden. Daarna volgen de drie andere vleesvervangers tofu, de vegaburger en Valess.
Redactie Joop – Biologisch rundergehakt is van alle vleessoorten het minst schadelijk voor het milieu en het minst wreed voor dieren. Dat laatste telt zwaar in de Vleeswijzer. Het gehakt scoort boven verwachting goed omdat het wordt gemaakt van melkkoeien die eerst een redelijk goed leven hebben gehad. Biologische koeien lopen in tegenstelling tot veel industriekoeien buiten in de wei. Kippenvlees heeft een minder slechte impact op het milieu dan rundvlees maar scoort bij de Vleeswijzer toch slechter omdat de kippen onder slechte omstandigheden leven. Gewoon rundvlees is de meest onverantwoorde keus. De Vleeswijzer is een reactie op de Viswijzer die consumenten wijst welke vissoorten verantwoord gegeten kunnen worden, vooral in restaurants is dat erg handig. De Vleeswijzer is online beschikbaar maar wordt aan geïnteresseerden ook gratis toegestuurd. De aanbeveling van biologisch rundergehakt is opmerkelijk want deze week nog werd rundvlees in een nieuw rapport , opgesteld in opdracht van het ministerie van VROM, als het grootste milieuprobleem neergezet. ‘Vleeseten leidt tot ramp, kopte de Volkskrant. “De wereldbevolking moet veel minder rundvlees gaan eten om de grote mondiale problemen te lijf te gaan, omdat vleesconsumptie tot honger, verlies aan biodiversiteit en klimaatverandering leidt,” kopte de Volkskrant. Het feit dat de biologische melkkoeien een redelijk leven leiden, lijkt voor de Vleeswijzer de doorslag te geven. De vleesvervanger Quorn, een Amerikaans product gemaakt van schimmels, scoort het beste want. Iets minder scoort Valess, een product van Campina dat wordt gemaakt uit melk. Zie ook de Volkskrant: Bio-rundergehakt is het ‘groenste’
RTEmagicC_vleeswijzer.png

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.