Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Biobrandstof is zinloos, stop ermee!'

  •  
05-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
Flickr_biomassa_EssentNieuws_300
Hoogleraren trekken aan de bel ... Bij gebrek aan afvalhout wordt te vaak goed hout opgestookt in vervuilende kolencentrales
Het bijstoken van biomassa in energiecentrales heeft geen zin. De productie van biobrandstoffen is een schijnoplossing die op termijn alleen maar schadelijke gevolgen heeft. De politiek moet veel inzetten op brandstofefficiëntie en -besparing. Daartoe roepen drie hoogleraren donderdag op in Trouw. Zij doen dit aan de vooravond van de presentatie van het nationale Energieakkoord.
Martijn Katan (emeritus hoogleraar in de voedingsleer aan de VU), Louise Vet (onder meer hoogleraar evolutionaire ecologie in Wageningen) en Rudy Rabbinge (emeritus hoogleraar duurzame ontwikkeling en voedselzekerheid in Wageningen) spraken hun zorg woensdag uit tegenover Tweede Kamerleden van de PvdA en D66. Wereldwijd is er gewoonweg niet genoeg afvalbrandstof. Bovendien kost de productie van biobrandstoffen veel energie. “Nederland moet van deze heilloze weg terugkeren”, zeggen de drie wetenschappers ook in Trouw.
Tijdens de onderhandelingen voor het Energie-akkoord is lang gediscussieerd over de hoeveelheid afvalhout die mag worden bijgestookt in vervuilende kolencentrales. De milieubeweging is tegen grootschalige inzet van biomassa, omdat er bij gebrek aan afvalhout ook veel goed hout in de centrales wordt opgestookt. Uiteindelijk is dan ook besloten om het bijstoken van biomassa te beperken. Een succes, vonden de milieuorganisaties.
De drie hoogleraren zijn het daar echter niet mee eens. Katan:
Wij zijn al een land dat veel te veel bijstookt. De nieuwe limiet in het Energieakkoord is ongeveer het dubbele van wat we nu al verstoken en er worden geen eisen voor duurzaamheid gesteld. Ook is er geen duidelijkheid over de herkomst van de bijstook. Amerikaanse en Canadese bossen worden versnipperd en met subsidie in onze centrales verstookt.
Het opstoken van hout produceert bovendien meer CO2 dan steenkool. De productie van biobrandstof voor auto’s en vliegtuigen heeft geen zin, zeggen de drie hoogleraren. “Om vijf procent van de onze benzine en diesel uit koolzaad te maken, moeten we heel Nederland ten noorden van de lijn Amsterdam-Enschede beplanten.”
De politiek moet daarom inzetten op brandstof-efficiëntie en -besparing. Subsidies voor het bijstoken van biomassa moeten worden afgebouwd. En, als er toch moet worden bijgestookt, dan alleen onbruikbaar afvalhout, aldus de wetenschappers.
Foto: Aanvoer van biomassavorm houtpellets op de Amercentrale van Essent in Geertruidenberg. CC: Essent Nieuws

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.