87

Biologisch: beter, maar niet gezonder

Biologisch voedsel leidt niet tot betere gezondheid, preventie van ziekte of verlaging van kankerrisico

Dat biologisch voedsel duurzamer en beter is voor het dierenwelzijn en milieu staat buiten kijf, maar dat het gezonder is, hebben onderzoekers nog niet kunnen bewijzen. Dat blijkt uit een rapport van de Gezondheidsraad, uitgevoerd in opdracht van Minister van Landbouw Gerda Verburg.

Gezondheidsraad_briefadvies Biologisch Levensmiddelen
De onderzoekers legden 11 vergelijkbare onderzoeken naast elkaar, maar vonden geen aannemelijke verschillen in de antioxidanten-activiteit in zowel biologisch als de gangbare geteelde producten. Dat betekent dat biologisch voedsel niet gezonder is of ziektes kan voorkomen. Ook vonden de onderzoekers nauwelijks verschillen in de voedingswaarden van beide producten.
Eerder werd altijd gedacht dat het natuurlijk afweersysteem van de mens extra baat zou hebben bij biologisch voedsel. In 2007 deden onderzoekers op verzoek van het ministerie een onderzoek bij kippen en biologisch voer omdat het  immuunsysteem van de kip op die van de mens lijkt. De ene groep kippen kreeg biologische voer, de andere het gangbare voedsel. Uiteindelijk bleken de biologisch gevoerde kippen een verhoogd immuunsysteem te hebben, maar onderzoekers kunnen nog niet inschatten van daar de gezondheidskundige betekenis van is.
Wat de onderzoekers bovendien opviel was dat de maatschappelijke belangstelling voor biologische voedsel groot is, maar dat het niveau van wetenschappelijk onderzoek naar deze voedingsmiddelen nog onvoldoende is.

cc-foto: aylanah

Geef een reactie

Laatste reacties (87)