3

Biologische oorlogvoering tegen de malariamug

Succes behaald door muggen te infecteren met de Wolbachia-bacterie

Biologische oorlogvoering voor gevorderden: besmet muggen met een onschuldige bacterie en ze zijn niet meer bij machte om infectieziekten als knokkelkoorts en gele koorts op mensen over te brengen. Ook de hoofdprijs, malaria, komt nu in zicht.

Dat meldt Trouw. Het gaat om de Wolbachia-bacterie. Australische biologen besmetten een paar jaar geleden 150.000 muggen die knokkelkoorts overbrengen met die bacterie. Daardoor werden ze een stuk minder schadelijk. En ze bleken in de vrije natuur de wilde, onbesmette knokkelkoortsmuggen te verdringen.

Amerikaanse en Chinese Wetenschappers schrijven nu in het blad Science dat ze er in zijn geslaagd om ook malariamuggen te infecteren met de bacterie. Met ook in dit geval het gunstige gevolg dat de malariaparasiet wordt lamgelegd. Bij de malariamuggen gebeurde precies wat de wetenschappers hoopten. De Wolbachia-bacterie werd door de muggen van generatie op generatie doorgegeven. Bovendien bleken besmette mannetjesmuggen alleen bij machte om succesvol te paren met eveneens besmette vrouwtjes. Daardoor nam het aantal muggen met bacterie snel toe, ten koste van onbesmette en dus schadelijke muggen.

Geef een reactie

Laatste reacties (3)