8

Biometrisch paspoort is een fail

Bij het lezen van ingescande vingerafdrukken ontstaan bij meer dan 20 procent een 'mismatch'

Het biometrisch paspoort schiet haar doel voorbij en is veel te snel ingevoerd. Dat concludeert hoogleraar en beleidsadviseur Roel Bekker. Hij deed in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken onderzoek naar de invoering van het biometrisch paspoort en zegt dat de technische moeilijkheden van het massaal afnemen van vingerafdrukken structureel is onderschat.

Het nieuwe paspoort werd ingevoerd om fraude te bestrijden, maar schiet dat doel volledig voorbij. Uit proeven blijkt dat bij het lezen van de ingescande vingerafdrukken in meer dan 20 procent van de gevallen een ‘mismatch’ ontstaat. De computer herkent de overeenkomst niet tussen de ingescande vingerafdrukken en de gegevens op het paspoort, terwijl het wel degelijk gaat om dezelfde persoon.

Volgens Bekker hebben de aanslagen op 11 september 2001 de invoering van het biometrisch paspoort onder druk gezet. Daardoor verdwenen de privacyargumenten op de achtergrond en werd de techniek onvoldoende getest. Vorig jaar bleek dat topambtenaren waarschuwingen hadden genegeerd over de veiligheidsrisico’s van het biometrisch paspoort en de centrale opslag van vingerafdrukken. Minister Donner besloot daarop de centrale opslag uit te stellen.

Volgens de Volkskrant lopen er inmiddels zeven rechtszaken van ‘vingerafdrukweigeraars’. Zij vinden de verplichte vingerafdruk een inbreuk op hun privacy.

Volkskrant: Vingerafdruk in paspoort veel te snel ingevoerd

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (8)