3

Birmese junta kondigt ‘verkiezingen’ aan

Junta-leider waarschuwt bevolking alvast 'juiste keuze' te maken

De junta-leider van Birma, generaal Than Shwe, heeft in een verklaring bevestigd dat er dit jaar voor het eerst sinds 1990 verkiezingen worden gehouden. Oppositieleider en winnaar van de vorige verkiezingen Aung San Suu Kyi mag naar verwachting niet deelnemen.

De verkiezingen zijn onderdeel van een ‘7 stappenplan’ dat de militairen hebben aangekondigd om het bestuur van het land over te dragen aan burgers. Althans deels over te dragen want in een ‘referendum’ werd vorig jaar nog vastgelegd dat een kwart van de beschikbare parlementszetels gereserveerd wordt voor militairen.

Generaal Than Shwe gaf de verklaring af op Onafhankelijkheidsdag. Birma, door de militairen omgedoopt tot Myanmar, werd 26 jaar geleden onafhankelijk van Groot-Brittannië. 

Volgens critici zijn de verkiezingen een wassen neus, zeker nu recent nog het huisarrest van oppositieleidster en Nobelprijs-winnares Aung Sang Suu Kyi is verlengd tot voorbij 2010. Aung Sang Suu Kyi won de verkiezingen van 1990 overweldigend maar werd door de militairen opgepakt. Van de laatste twintig jaar heeft ze er veertien in gevangenschap doorgebracht.

 CC-foto: Rusty Stewart, een Australische demonstratie uit 2007 voor vrijheid in Burma

Geef een reactie

Laatste reacties (3)