31

Bits of Freedom: GroenLinks en D66 beste voor privacy

SGP scoort slechtst, direct gevolgd door TON, PVV en CDA

Wie privacy en digitale vrijheid belangrijk vindt, kan het beste stemmen op D66 of GroenLinks, zo blijkt uit de Digitale Vrijheidswijzer van Bits of Freedom. De SGP, PVV, CDA en TON vormen de grootste bedreiging voor de digitale vrijheid, zo blijkt uit het overzicht van de burgerrechtenbeweging.

In de Digitale Vrijheidswijzer beoordeelde Bits of Freedom de politieke partijen op basis van negen onderwerpen: Internettoegang, netneutraliteit, auteursrechthandhaving, privacy-by-design, databankbeveiliging, herinrichting IT-projecten, terrorismebestrijding, rechtsbescherming en toetsing bestaande surveillance. Dat meldt de website Security.nl.

D66 scoorde het best, gevolgd door GroenLinks. De PvdA eindigde op de derde plaats. De SGP scoorde het slechtst, met op een gedeelde op een na laatste plaats TON, PVV en het CDA. Kleine, nieuwe politieke partijen zoals de PiratenPartij en Partij voor Mens en Spirit (PvMS) zijn niet in het overzicht opgenomen.

Eerder nam ook de PrivacyBarometer de privacy-standpunten van de partijen onder de loep. Daaruit kwam naar voren dat de privacy alleen bij de SP, GroenLinks en Partij voor de Dieren in goede handen zou zijn.

D66 scoorde op de barometer slecht. “Waar het CDA ronduit zegt dat ze privacy niet zo belangrijk vindt, doet met name D66 voorkomen alsof ze hard voor de privacy opkomt, terwijl dat niet uit hun stemgedrag blijkt”, aldus de organisatie. Inmiddels heeft de politieke partij verschillende punten opgenomen die wel voor meer privacy en digitale vrijheid moeten zorgen.

Foto: Flickr CC Public16

Geef een reactie

Laatste reacties (31)