Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bizar. Kunstenaar maakt schilderij met as van Holocaustslachtoffers

  •  
06-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-Majdanek300.jpg
Carl Michael von Hausswolff heeft as in 1989 gestolen ... Kunstwerk bedoeld als grote aanklacht tegen WOII ... Woordvoerder Joodse gemeenschap noemt kunstwerk 'extreem weerzinwekkend'
De Zweedse kunstenaar Carl Michael von Hausswolff heeft voor commotie gezorgd nadat hij heeft toegegeven in een schilderij as van Holocaustslachtoffers te hebben gebruikt. Hij zou de as in 1989 uit een crematieoven in het Poolse Majdanek hebben gestolen. Het schilderij wordt momenteel tentoongesteld in de Lund-gallerij, dat meldt de BBC.
Von Hausswolff verklaart dat hij jarenlang heeft nagedacht hoe hij de as op een creatieve manier kon gebruiken. Hij kwam uiteindelijk op het idee om hem met water te mengen en te gebruiken als grijstonen op een schilderij dat juist een grote aanklacht moest worden tegen ‘een van de meest meedogenloze oorlogen van de twintigste eeuw’. Op veel begrip kan de kunstenaar vooralsnog niet rekenen. Medewerkers van Majdanek, waar 80.000 mensen om het leven kwamen, en nu als museum fungeert, noemen de diefstal ‘barbaars’.  De woordvoerder van de Joodse gemeenschap in Zweden, Salomon Schulman, spreekt over een ‘extreem weerzinwekkend’ kunstwerk.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.