Laatste update 12:52
17

Bizar: Megatrol blijkt joodse neonazi

Hij brengt zijn dagen door in een aftands pension in de binnenstad van Sydney, waar hij omringd is door zijn collectie Adolf Hitler poppetjes. ‘Hij’, dat is Nathan Sykes, een 48-jarige werkloze neonazi en een van Australië’s meest agressieve online trollen. Hij is lid van de extreemrechtse Australische politieke partij Australia First en trouw volger van de partijleider: de veroordeelde fraudeur Jim Saleam. Maar wat nog het meest opmerkelijk is: Nathan Sykes is zelf joods.

Hij werd geboren in 1968, maar zijn leven daarna is gehuld in mysterie. Sykes heeft zijn uiterste best gedaan zijn werkelijke identiteit zorgvuldig te verhullen. Wat wel bekend is, is dat hij een voormalig journalist is die zichzelf failliet moest laten verklaren. Het Australische Fairfax Media wist echter te achterhalen dat hij tegenwoordig onderdeel is van een internationaal trollennetwerk en een cruciale rol heeft gespeeld bij de lastercampagnes tegen enkele prominente Australiërs.

Sykes opereerde de laatste jaren onder een breed scala aan pseudoniemen. Die gebruikte hij om op sociale media mensen lastig te vallen: moslims, activisten en eigenlijk iedereen die hij te links acht. Ook schrijft hij haatzaaiende en antisemitische artikelen op de beruchte neonazi website Daily Stormer. Teksten als: ‘Wanneer komt er een einde aan het joodse privilege om blanke mannen ongestraft te kunnen belasteren?’

Voor het trollen
Halverwege de jaren 2000 was Sykes redacteur bij softporno tijdschrift 100% Home Girls. In die tijd had hij al een sterke voorliefde voor neonazi prullaria ontwikkeld, zo laten voormalige collega’s weten:

Er stonden poppetjes van Hitler op z’n bureau en hij speelde Duitse marsmuziek. Een keer wilde hij zelfs zo’n poppetje verloten in het tijdschrift, maar daar stak het management een stokje voor. Het leverde hem ook een reprimande op. We vonden het allemaal bizar, een joodse gozer met zulke extreemrechtse opvattingen.

In 2008 werd Sykes wegbezuinigd. In oktober 2013 vroeg hij om een faillissement, nadat hij zijn schulden bij de bank en creditcardbedrijven – in totaal 39.000 dollar – niet meer kon betalen. Uit de faillissementsdocumenten blijkt dat hij in 2012, een paar dagen na Kerst, bijna 7000 dollar van zijn pensioenrekening had opgenomen. In de documenten omschrijft hij zichzelf als “journalist/redacteur” met een eigen ondernemer als “sporadisch schrijver”.

Onder die schrijfwerkzaamheden vielen bijvoorbeeld zijn in eigen beheer uitgegeven roman uit 2012 ‘Eeuwig klem in de strot van de maatschappij’. Een verhaal over het leven van een voormalig redacteur van een pulptijdschrift die in zijn eentje in een pension woont en die zijn baan verloor vanwege zijn voorliefde voor nazipoppetjes. Een passage uit het boek luidt:

Als ik het trollen niet had, weet ik zeker dat ik met een geweer in m’n handen op een dak gehurkt zou zitten, en die schaapachtige fuckers op straat een voor een zou afschieten.

De naam van de hoofdpersoon uit het boek: Stanley Dangerfield. De bijnaam die Sykes ooit van zijn oud-collega’s kreeg. Ook een van de vele twitteraccounts van Sykes gebruikt die naam.

Ontmaskering
In 2015 bleek uit onderzoek van Fairfax Media dat de beruchte IS-aanhanger “Australi Witness” in werkelijkheid de jonge joodse man Joshua Goldberg was. Goldberg werd ervan beschuldigd jihadistische aanslagen uit te lokken vanachter zijn computer in de kelder van zijn ouderlijk huis in Florida. Goldberg zit nu in een Amerikaanse gevangenis wegens terrorisme.

Het is diezelfde Goldberg die tegenover Fairfax verklaarde dat hij Sykes in 2015 bij de Daily Stormer had geïntroduceerd. Aanvankelijk publiceerde Goldberg de stukken van Sykes onder zijn eigen nazi-schuilnaam “Michael Slay”. Later publiceerde Sykes zelf stukken, onder andere onder de naam “Hamish Patton”.

Goldberg deed uit de doeken hoe de twee elkaar op het forum van die andere beruchte neonazi website Stormfront hadden ontmoet. Een hechte vriendschap was het gevolg. Samen bedachten ze een online haatcampagne tegen Mariam Veiszadeh, een prominent juriste en moslimactiviste. In 2015 sprak Veiszadeh zich uit tegen winkelketen Woolworths, nadat daar een Australische vlag werd verkocht met daarop de tekst “Love it or leave” (Hou ervan of ga weg). Het leverde Veiszadeh een genadeloze stroom haat op, waaronder ook bedreigingen.

De Australische politie wist een van de bedreigers te achterhalen en arresteerde de dader, een vrouw uit Brisbane. Twee dagen na die arrestatie schreef Sykes een artikel op de Daily Stormer over Veiszadeh, waarin ook haar huisadres en telefoonnummer vermeld stonden, met de oproep haar aan te vallen. Het adres bleek een oud adres. Van een oude buurman kreeg Veiszadeh het bericht dat er varkensvlees op de stoep was gedumpt.

IJdelheid leidde ertoe dat Sykes door de mand viel als de schrijver van het artikel. Nadat de berichten over de campagne de wereld rondgingen en ook CNN er aandacht aan besteedde, was Sykes zo trots dat hij een vervolgstuk op de Daily Stormer schreef. Ditmaal onder zijn eigen naam. Dat artikel is inmiddels verwijderd door de Daily Stormer. Helaas voor de neonazi’s is het in de internetarchieven nog altijd terug te vinden. Ook werd de naam gauw gewijzigd van Sykes naar Hamish Patton.

Haatcampagnes
Voor Veiszadeh was de schade aanzienlijk. In een interview vertelde ze hoe de trollen haar ‘fysiek ziek’ maakten. Ze kwam nauwelijks nog buiten en verkeerde in voortdurende staat van angst en paranoia. ‘Het voelde alsof er op me werd gejaagd,’ zei ze.

Toen de bedreiger werd veroordeeld schreef Sykes nog maar eens een stukje. Het kreeg de titel: ‘Bedreiger van “voddenkop” Mariam veroordeeld tot 180 uur taakstraf’. In het artikel zelf:

Het enige waar we nu op kunnen hopen, afgezien van een ernstig auto-ongeluk, een beroerte, tumor, blikseminslag, zelfontbranding of een zinkgat, is dat Veiszadeh echt geraakt wordt door alle reacties. Met een beetje psychologische druk is het mogelijk om haar over de rand te duwen. Wees gemeen tegen Mariam. Maak er een mini-mantra van.

Een ander prominent slachtoffer van Sykes was Tim Soutphommasane, directeur van een anti-racismebureau. Tegen Soutphommasane, van Aziatische afkomst, startte Sykes een haatcampagne met de titel: “Operatie Vuile Chinese Rat”. Aanleiding voor die haatcampagne: Soutphommasane had zich uitgesproken tegen extreemrechtse groeperingen tijdens een toespraak ter ere van het 40-jarige bestaan van de antidiscriminatie wet.

Nathan Sykes liket een artikel op Facebook dat hij zelf onder pseudoniem schreef

Ook columniste van The Guardian Van Badham moest eraan geloven, door Sykes een “communistisch wild zwijn” genoemd. ‘Aan het werk, trollenleger,’ riep Sykes zijn lezers op:

Deze stijve suffragette is zo vol van zichzelf dat ze overal op sociale media te vinden is. Het is tijd dat de werkelijkheid met ijzeren vuist door haar communistische fantasie heen ramt.

Ook Southphommasane en Badham werden bedolven onder de haat en bedreigingen.

Nazi prullaria
Eind 2015 was de Duitse voetballer Bastian Schweinsteiger de pineut. Schweinsteiger had weinig meer gedaan dan een rechtszaak starteen tegen een poppenfabrikant die zonder toestemming zijn beeltenis had gebruikt. Sykes greep de gelegenheid aan om op te scheppen over zijn eigen poppenverzameling. Daarbij plaatste hij een foto met onderschrift: “Hamish Patton’s personal collection”.

Foto bij het artikel op Daily Stormer

Tegelijkertijd publiceerde Sykes een serie filmpjes op YouTube onder de naam “United Nationalists of Australia”, waar hij vermomd met een nepbaard en een SS pet met zijn poppen speelde. In de filmpjes gebruikte hij het pseudoniem Adolf Gadaffi. Sykes, die de video’s in zijn eigen woning opnam, probeerde de beelden later van het internet te verwijderen, tevergeefs.

Op de vraag van Fairfax Media of er strafrechtelijk onderzoek naar Sykes – die nog altijd met grote regelmaat op de Daily Stormer schrijft – wordt gedaan, liet de Australische federale politie weten geen uitspraken te doen over lopende zaken. Wel zeiden ze dat er extra wordt gelet op extremisten, ‘vooral wanneer extreme denkbeelden tot strafbare daden leiden’.

Bron: Sydney Morning Herald (Fairfax Media)

Geef een reactie

Laatste reacties (17)