Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Bizarre bureaucratie bij inburgeren

  •  
22-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
71 keer bekeken
  •  
rembrandt_300.jpg
Rembrandt-expert Rijksmuseum raakt verzeild in kafkaësk proces
Jonathan Bikker, vooraanstaand Rembrant-expert van het Rijksmuseum en Canadees uit Nederlandse ouders, moet een inburgeringscursus volgen anders wordt hij het land uitgezet. Ondanks het feit dat hij die cursus helemaal niet nodig heeft. Want regels zijn regels. “Met dank aan Verdonk.”
In het Parool doet Bikker verslag van zijn hemeltergende ervaringen. Zo krijgt hij na een dreigende oproep eerst te horen dat hij toch niet hoeft in te burgeren omdat omdat hij samenwoont met een EU-burger. Dat blijkt echter niet te kloppen omdat zijn partner Nederlands is en daarmee weer niet valt onder de regeling ‘EU-burger’. Daarna hoorde hij dat er een uitzondering bestaat voor afgestudeerden. Hij overlegde zijn bul in maar die werd niet geaccepteerd omdat deze niet op A4-formaat beschikbaar was. Toen dat in orde was gemaakt bleek dat ‘promoveren’ aan een universiteit volgens de regels niet wordt gezien als afstuderen. Dus moet de man die vloeiend zes talen spreekt alsnog een tijdrovende cursus Nederlands gaan volgen. Of hij moet een diploma halen uit de lijst die wel geldt voor ontheffing.
Bikker blijkt slachtoffer van de opvatting van oud-minister Rita Verdonk die stelde ‘regels zijn regels’ en daar worden geen uitzonderingen voor gemaakt.
CC-foto: Wikipedia

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.