158

‘Black Pete’ debat gaat de wereld rond

Buitenlanders verbaasd: Nederland lijkt nog in de negentiende eeuw te leven

Het internationale persbureau Associated Press pikt het debat rond Zwarte Piet op. Met als gevolg dat de hele wereld mee kan lezen over een traditie die buitenlanders op z’n minst op hun hoofd doet krabben. Bijvoorbeeld bij de Charlotte Observer, de grootste nieuwssite van de Amerikaanse staten North en South Carolina. Ook in Britse media klinkt harde kritiek op de inmiddels omstreden Pieten.


De weerstand tegen Zwarte Piet groeit, zegt Jessica Silversmith van het Amsterdamse anti-discriminatie bureau. En het zijn volgens haar beslist niet alleen gekleurde Nederlanders, die zich druk maken om een traditie, die in 1850 voor het eerst opdook en nu in rap tempo gedateerd lijkt te raken. AP haalt Andrée van Es aan, de Amsterdamse wethouder die zegt dat het tijd is om met de traditie te stoppen. Ook wordt vermeld dat grote winkelketens als Blokker en V&D in hun reclamemateriaal Zwarte Pieten hebben gewijzigd in knechten met roetvegen in het gezicht, in plaats van dat het nep-zwarten zijn.

AP memoreert de heftige reacties die critici in het verleden kregen. Zo moest een museum na bedreigingen afzien van een anti-Piet tentoonstelling. De opmerking van Doutzen Kroes die drie jaar geleden op tv verklaarde dat ze zich schaamt voor de Zwarte Piet-traditie wordt aangehaald. En de onmogelijkheid om Piet de afgelopen jaar ter discussie te stellen omdat de assertieve anti-migratiebeweging iedere verandering bombardeerde tot een knieval voor het ‘multiculturalisme’.

Vorige week al werd in de Britse Independent het verschijnsel Zwarte Piet zwaar bekritiseerd. De knecht lijkt erg op een vergelijkbaar Brits figuur, Golliwog, die inmiddels bij het grof vuil van de geschiedenis is gezet. Een Nederlands café in Londen houdt wel een Sinterklaasfeest maar laat het uit het hoofd Zwarte Piet aanwezig te laten zijn. Het opvoeren van de figuur zou onder de Britse wet vermoedelijk tot een veroordeling wegens discriminatie leiden.

Charlotte Observer: Criticism of Dutch “Black Pete” tradition grows

The Independent: Like the Golliwog, Zwarte Piet is a racist relic, so why is it part of the modern Dutch Christmas?

Geef een reactie

Laatste reacties (158)